Започна шестата поредна детска полицейска академия

27.11.2012 19:15

Днес в община Гулянци започна шестата поредна детска полицейска академия, съобщават от пресцентъра на МВР-Плевен. Учебната година на доброволците от Детската полицейска академия бе официално открита в Конферентната зала на общината в 13:30 часа. 34 възпитаници на ОУ „Христо Ботев” – село Милковица, под ръководството на директора на училището Маринела Желязкова и с координатор главен инспектор Николай Бонев – началник на районното управление „Полиция” – Гулянци, ще бъдат запознати с различни закони в България, с противообществени прояви и криминални престъпления, с начините за защита и самозащита. Чрез мероприятията от програмата ще се осъществи виктимологична превенция. Целта е развитие на виктимологичната култура у учащите се, чрез разработване и предлагане на практически мерки, средства и методи за осъществяване на самосъхранение и оказване на съпротива срещу нападение. В изпълнение на мероприятията от програмата ще се включват служители на районното управление „Полиция” – Гулянци. Задачата е ограничаване и недопускане извършването на престъпления или противообществени прояви от и срещу малолетни и непълнолетни.
През учебната 2012 – 2013 година детската полицейска академия ще работи под мотото „Да бъдем защитници, а не агресори”. До края на месец юни 2013 година обучението ще се осъществи по теми, свързани с ролята на полицията, закона за непълнолетните, наркотиците и престъпленията, свързани с наркотиците, агресията и насилието, пътната безопасност, пожарната безопасност и действията при бедствия и аварии.
На официалното откриване бе представено ръководството на детската полицейска академия – командир Христиана Ванушева – VI клас, I заместник командир Владимир Гойчев – V клас, II заместник командир Теодора Димитрова – VI клас, секретар Андрея Манева – V клас, говорител Стефани Капитанов – V клас.
Говорителят на академията представи мотивите на децата за участие в програмата – «много ми харесва професията на полицая», «да разбера с какви разследвания се занимават и опасна ли е тяхната работа», «да спра борбата с престъпността и насилието в училище», «по малко тийнейджъри да използват наркотици», «да помагам в залавянето на престъпниците», «да стана полицай и да участвам в акции», «да науча законите и да ги спазвам», «да стана полицай и да защитавам нашето село», «да науча повече за безопасното поведение по улиците», «да се предпазя от кражби и нападения», «да следя за спазване на установените правила и да помагам на беззащитните деца», «да спра побоищата в училището», «да живея в един безопасен свят».
Доброволците ще работят с младши полицейските инспектори от РУП – Гулянци Йордан Георгиев и Павлин Георгиев.
На откриването на детската полицейска академия присъстваха като официални гости кмета на село Милковица Иван Александров, Георги Георгиев – служител на сектор „Криминална полиция” – Борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при ОД на МВР – Плевен, Мариана Цветкова – регионален говорител на МВР в Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: