Кой, какво и в какъв срок изпълнява по „Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен”

24.04.2013 19:17

Днес на пресконференция в Община Плевен главният секретар на Общината Бранимир Мирчев представи текущото състояние на изпълнението на проект „Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен”, включен в индикативния списък „Проекти на Община Плевен, планирани за разработване и реализация през 2008г.”.
За реализирането му с Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие” на 23.11.2011г. е подписан договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на стойност 5 047 345,38лв. и срок на изпълнение 24 месеца, като 4 789 426,03лв. е размера на безвъзмездната финансова помощ и се финансира от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. 257 919,35лв. е собствения принос на Община Плевен. Партньор по проекта на Община Плевен е Областна администрация.

kailaka1

Обща цел на проекта е засилване туристическия потенциал на региона за осигуряване на устойчив икономически растеж, чрез развитие на конкурентноспособни туристически продукти, на основата на подобряване и разнообразяване на наличните природни и културно-исторически атракции.
Специфична цел на проекта е повишаване конкуретноспособността на група природни и културно-исторически атракции, събитийно свързани, разположени в териториална близост, с висок туристически потенциал за значително увеличаване на посетителския поток, на основата на обновена и модернизирана инфраструктура, цялостна завършеност на обектите, осигурена максимална достъпност и предлагане на разнообразни туристически продукти с добро качество, добри перспективи за устойчиво развитие, потенциални възможности за широко въздействие, обективни предпоставки за засилване пазарните позиции на туристическите атракции и оказване на съществен принос за превръщането на региона в желана дестинация за български и чуждестранни посетители.
Проектът включва :
◙ Водеща атракция – Панорама „Плевенска епопея 1877” в „Скобелев парк” (недвижима културна ценност, категория „национално значение”).
Антична римска крепост „Сторгозия” (недвижима културна ценност, категория „национално значение”) в местност „Кайлъка”.
◙ Исторически каменен мост на р.Вит, при с.Ясен, с Паметник на победата (недвижими културни ценности, категория „местно значение”).
Проекта предвижда реализирането на 10 дейности, като за всички са подписани 19 договора с изпълнители – 16 договора за услуги и 3 договора за строителство.

За дейност 3 – „Реновиране на Панорама „Плевенска епопея 1877” в „Скобелев парк” е сключен договор със „Стройпродукт” ЕООД, Плевен, на стойност 1 782 535,56лв. без ДДС.
Настоящата дейност включва извършването на строително-монтажни работи на два подобекта:
• Подобект 1 „Реновиране сградата на Панорама „Плевенска епопея 1877””, включващ следните основни мероприятия по:
-ремонт на сградата, вкл. мерки за енергийна ефективност:
*хидроизолация.
*топлоизолация.
*външна и вътрешна подмяна на дограма.,
*подмяна подови настилки.
*подмяна на климатична инсталация.
*подмяна на ел.инсталация и енергоспестяващо осветление, въвеждане на електронна система за управление на осветлението).
-доизграждане на съществуващата достъпна среда – монтаж на 1 бр. външен панорамен асансьор на главния вход.
-възстановяване на 1 бр. покривна площадка за наблюдение.

panorama3
• Подобект 2 „Реновиране на прилежащ терен към сградата на Панорама „Плевенска епопея 1877” – „Скобелев парк”” съдържа три основни елемента:
– -възстановяване на външна тоалетна.
-реновиране на съществуващ паркинг и прилежащите му пространства, чрез благоустроителни дейности:
*тротоари.
*пейки.
*външно и ефектно нощно осветление.
*места за паркиране.
*маршрут в съответствие с изискванията за достъпна среда.
Срока за завършване на интервенцията е 30.09.2013г. На обекта започнаха демонтажните работи на старата отоплителна и вентилационна система и подготовка за изпълнение на новите СМР.

За дейност 4 – „Благоустрояване на околното пространство на късноантична крепост „Сторгозия” в местност „Кайлъка” е подписан договор с „ТЕРМИКС ЕС” ООД, Пазарджик , на стойност 1 164 968,14лв. без ДДС и срок на завършване 30.09.2013г. Имайки предвид естеството на видовете СМР и договорения срок за изпълнение, строителството ще започне на 01.07.2013г.
Обекта има два главни подобекта:
• Подобект 1 ”Благоустрояване на околното пространство на късноантична крепост „Сторгозия”, включва основни мероприятия по:
-благоустрояване на зоната пред главния вход – обособяване на места за почивка, монтаж на 2 бр.беседки и 10 бр. пейки;
-възстановяване на панорамна площадка и стъпала пред главния вход;
-възстановяване на алеи в късноантична крепост „Сторгозия”;
-поставяне на художествено осветление на крепостта;
-възстановяване на пешеходния достъп до крепостта – стълбища, с междустълбищни площадки, цветарници, пейки, от паркинга на ресторант „Двете сърнета” до сградата на хореума;
-поставяне на съоръжения за събиране на отпадъци, включително разделно;
-възстановяване на сграда за охрана, обслужваща крепостта.

most1
Подобект 2 „Възстановяване на туристическата инфраструктура, свързана с крепостта „Сторгозия” в трите зони в местност „Кайлъка” съдържа основно:
-благоустройствени мероприятия;
-възстановяване на архитектурни елементи на избрани места (вкл. около скулптурата на „Селянката”; до изкуственото езеро; срещу ресторант „Кошари”; на „Бригадирската поляна”): чешми, беседки, 2 типа пейки, перголи, ротонди, дървени и метални предпазни мостови парапети, каменни стъпала, цветарници, колони;
-възстановяване съществуващи пешеходни алеи;
-осигуряване на достъпна архитектурна среда – рампи на входовете на парка и на моста, преди открития плувен басейн; монтаж на достъпни пейки –и чешми-фонтанки до: моста към ресторант „Пещерата” и над малкия плувен басейн срещу кулата за скокове с парашут; маркировка върху съществуваща алейна мрежа с международен символ „инвалид” по трасето за достъпност;
-хоризонтална маркировка и обозначаване на големия паркинг до ресторант „Двете сърнета”, под крепост „Сторгозия”, в непосредствена близост до стълбищата към крепостта ;
-ремонт на 16 бр. мостчета по течението на р.Тученица
-възстановяване на 2 бр. детски площадки със съоръжения – до „Кривите огледала” и срещу Летен театър;
-възстановяване на 1 бр. спортна площадка със съоръжения за фитнес на открито и стрийтбол, между кафе „Паркстрой” и тенис-кортовете;
-обособяване на 4 бр. места за отдих и пикник, с пейки, маси, навеси, огнища и барбекюта.
-монтаж на навеси с информационен плот от погледно място;
-частично възстановяване на съществуващо алейно осветление в най-урбанизираната централна зона на парка;

За дейност 5 – „Ремонт и реставрация на исторически мост и Паметник на победата” е подписан договор за изпълнение със „Сторгозия 2013” ДЗЗД, Плевен за 574 943,44лв. без ДДС и срок за завършване 30.09.2013г. Ремонта и реставрацията ще започнат от 01.06.2013г.
Настоящата дейност включва строително-монтажни работи на два подобекта:
• Подобект 1 „Ремонт и реставрация на стария мост на р.Вит”, включващ:
-реставрация на мост;
-благоустрояване на прилежащ терен – възстановяване на пешеходна алея;
-обособяване на място за възстановки от последното сражение за Освобождаването на Плевен;
-обособяване на 2 бр. площадки за наблюдение;
-поставяне на художествено осветление;
-монтаж на химическа тоалетна.

most2
• Подобект 2 „Ремонт и реставрация на Исторически паметник на победата”, съдържа мероприятия по:
-реставрация на паметника (ограждение с чугунени пирамидални стълбчета, свързани с метална верига; възстановяване на мраморен медальон – изработване на реплика и монтиране на корпуса на паметника);
-поставяне на художествено осветление;
-благоустрояване на прилежащото пространство – възстановяване на площадка за отдих, монтаж на пейки;
-възстановяване на маршрута за достъп до паметника – паркинг, пешеходна алея, стълбища;
-обособяване на площадка за наблюдение;

За „Организиране и провеждане на „Възстановка „Освобождението на Плевен” и „Един ден в антична крепост „Сторгозия” е избран за изпълнител „СТУДИО ЗЛАТЕН ВЕК” ЕООД, София, стойност 64 020.лв. без ДДС.
Първата възстановката ще пресъздаде по автентичен начин, чрез драматургия, актьорска игра и действителни исторически персонажи, събитията от деня на освобождаването на Плевен, като възпроизведе епичната битка, разиграла се около каменнния мост на р.Вит, при с.Ясен, където армията на Осман паша е разбита, а самият той попада в плен и предава сабята си точно на това паметно място.
Възстановка „Един ден в римска Сторгозия”.
Тази възстановката също ще бъде осъществена на мястото на атракцията, под формата на една историческа ретроспекция, която ще потопи зрителите в ежедневието на хората, обитавали римската крепост преди повече от 18 столетия.
С подходящи декори, мизансцен, театрални костюми и актьорска игра ще бъдат представени по увлекателен начин картини, пресъздаващи елементи на труд, бит, нрави и духовност от далечното антично време, които ще разкрият за посетителите палитрата на минали традиции и фолклор, оставили ярки следи от различни форми на обществен живот по тези места.
Датите за реализирането на двете възстановки ще се уточнят и ще се популяризират със съдействието на медийте.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: