Кметът на Плевен с последна информация за ситуацията в града и отстраняването на щетите

09.05.2024 11:40

Всички общински звена – фирми и служители, отговарящи за поддръжката на инфраструктурата в града, да бъдат на терен и да започнат незабавно работа по отстраняване на щетите след силната буря с градушка, паднала над Плевен в сряда вечер. Разпореждането е на кмета на Общината д-р Валентин Христов след свиканото тази сутрин оперативно заседание с отговорните ресорни служители. Това стана ясно днес на извънреден брифинг за журналисти на кмета д-р Христов.

Докладвана бе и информация за ситуацията в Плевен към момента. За изминалото денонощие са получени 25 сигнала, свързани с валежната обстановка. Сигналите са за наводнени приземни етажи, мазета и свличане на земна маса. Всички сигнали са препращани към противопожарната служба, за да се предприеме отводняване. Няма бедстващи хора и населени места на територията на общината без ток. В централната част на града нивото на водата е било 30-40 см. Всички сигнали за паднали дървета и клони се обобщават и се работи по отстраняването им по места.

В Плевен е наводнено помещението на Домашния социален патронаж. Това налага звеното временно да преустанови дейността си. Потребителите на звеното са 400 души и ще бъдат уведомени за извънредната ситуацията. Прави се всичко възможно за бързо разрешаване на проблема. Изпомпва се водата, след което помещенията ще бъдат дезинфекцирани, съобщи още кметът д-р Валентин Христов.

Наводнено е и помещението на радиовъзела. Няма да имаизлъчване по кабелната радиомрежа на Плевен до отстраняване на проблема.

От социалните заведения най-пострадал е ЦНСТ на ул. „Люляк“ №48 в Плевен. Наводнени са спални помещения – 4 бр., извикана е пожарната за отводняване на помещенията. Проблем има и в ЦНСТ на ул. „Гургулят“ № 55 – там са настани деца с увреждания. По сградата има протичане на покрива. На гробищен парк „Чаира“ има поражения по Ритуалната зала и не може да се използва за момента. Предстои оглед за установяване на щетите.

Пропадане на настилката на улица „Пирот“ – в района на пицария „Дежа Вю“, наложи още в сряда вечер тролейбуси с номера 31, 1 и 19 да се движат по временен обходен маршрут. Движението от тази сутрин в тази част на града, до отстраняване на проблема, ще става, както следва: магазин „Лайф“ /9-ти квартал/ – Изнесеният факултет на ВВВУ „Георги Бенковски“ – пътя Плевен – Ловеч – откъдето ще се включват в градския трафик в посока жк „Мара Денчева“ – Община Плевен. Разпоредил съм в този участък да бъдат предприети незабавни мерки, за да не възпрепятства движените на моторните превозни средства в точи район, каза още д-р Валентин Христов.

Тролеите в останалата част на града се движат по обичайните маршрути.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: