Животновъдна ферма в Плевенско бе представена като пример за успешно развито стопанство – снимки

29.03.2024 16:07

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов посети днес една от най-модерните животновъдни ферми в Плевенско, намираща се в с. Петърница. Той бе гост на овцефермата в община Долни Дъбник по покана на собственика на стопанството Галина Мирчева в рамките на организирано посещение на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиерът и министър на селското стопанство и хранителната промишленост на Република Молдова Владимир Болеа. Посещението в Петърница е част от програмата на Владимир Боля по време на двудневната му визита в България.

Галина Мирчева основава животновъдната ферма, заедно със семейството си през 2012 година. По време на днешната обиколка тя представи пред гостите част от базата и процесите по отглеждането на животните, разказа и за ежедневието на един млад животновъд. В момента в овцефермата семейството й се грижи за 850 овце от испанската порода асаф, произвежда агнета и около 600 литра мляко на ден.

„Младите хора не трябва да бягат от селата, а да търсят възможност да се реализират и да се развиват. Тук всяко усилие си струва и ти се отплаща. Трябва да запазим връзката си със земята“, сподели в разговор Галина Мирчева. Разказа, че през 2023 г. е работила на загуба, тъй като в България няма защитен механизъм за контрол на изкупните цени на млякото и липсва достатъчно подкрепа от страна на държавата.

От своя страна министър Кирил Вътев заяви, че държавата не може да подпомогне достатъчно всеки земеделски производител и препоръча коопериране на отделни производители с цел намаляване на разходите на стопанствата и затваряне на цикъла на производството.

Висока оценка на стопанството даде и Владимир Болеа, който обеща, че при следващото си посещение в Плевенско ще бъде придружен и от производители от Молдова.

Това информират от Пресцентър на Община Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: