12 февруари – Денят на леденото вино
През 1829 г. гроздоберът в Германия бележи своя крах – кисели, неузрели и негодни за вино гроздове. Повечето винопроизводители са се отказали да оберат злополучния урожай. Зимата била сурова и студена. Температурата в лозята край град Хесен, на река Рейн достигнала -22 градуса. Селскостопанските работници с мъка на сърцата гледали замръзналите гроздове и решили все пак да ги съберат. Направили от тях вино и това се оказал невероятен еликсир за небцето и душата. Така на 12 февруари 1830 г. обявили тази дата за Ден на леденото вино.
До момента все още има винопроизводители, които произвеждат ледено вино. От замръзналото грозде се произвежда малко количество, но силно концентрирано и много сладко вино. За направата на 500 грама вино са необходими 13-15 кг замръзнало грозде. От 50 тона грозде се получава около 2 тона качествено вино. И още нещо: не всяка година замръзналото грозде става за ледено вино. Винопроизводителите са забелязали, че най-доброто ледено вино става веднъж на всеки четири години.
НАЙ-НОВИ:
- Времето в Плевен: облачно с валежи от дъжд, максимални температури между 17° и 19°
- 9 май – Ден на Европа
- На Светли четвъртък се почитат апостолите Йоан и Яков, не се върши домакинска и полска работа
- Пороят в Плевен: Близо 40 литра дъжд на кв. метър се е излял само за 40 минути...
- Над 30 сигнали на горещия телефон на Община Плевен за проблеми след градушката
- Градушка удари Плевен, улици бяха залети с вода... - снимки
- Николай Абрашев е новият областен управител на Плевен
- Първи безплатен екскурзоводен тур разкрива моменти на плевенската история и духовност
- РЗИ–Плевен разкрива кабинет за безплатна имунизация срещу коклюш на бременни жени от област Плевен
- Община Плевен стартира кампания „Сигурност по селата“