Александър Николов: Спартански 2 години не е подписал документа за Индустриален парк-Плевен

20.10.2023 15:00

Николов благодари на опонентите, че публично признали, че не е част от плевенската сглобка

„Плевен има реален шанс да се измъкне от управлението на местната сглобка и сателитите му. Казвам го отговорно, защото на последните публични дебати за бъдещето на нашата община, стана ясно, че не бъдещето на града и селата вълнува опонентите, а дали аз мога да им попреча на комфорта.“ Това заяви днес, кандидатът за кмет Александър Николов на пресконференция. Той благодари на опонентите си, че е получил публичното им признание, че не е част от сглобки. „Благодаря им много за въпросите, колко години не съм живял непрекъснато в Плевен. Още веднъж отговарям – пет като студент, и още десет, защото натрупах професионалния си опит в София. И продължи: „За този период  имах щастието да стоя далеч от политическо-икономическия кръг, който явно източва града и който сега трепери, че не може да ме пришие към него, защото както чухме публично в ефир, единият ходел при другия за да му се моли да се откаже, за да се кандидатирал той за кмет.“

Николов заяви още, че не знае кой е октоподът, за който взаимно се обвиняват неговите опоненти, но като юрист и работещ във Висшия съдебен съвет, познава законите и ще направи ревизия на всяка дейност в общината.

„Настоящият кмет Георг Спартански носи изключителна отговорност за провала на града. Последното, което установих е, че е отрязал възможността на града към инвеститори и получаването на държавни средства за Индустриален парк-Плевен по Плана за възстановяване и развитие“. В продължение на 2 години Спартански не е намерил време да сложи един електронен подпис и да впише в електронния регистър на Министерството на икономиката, Индустиален парк-Плевен с концепция за неговото развитие, допълни още Николов. Законът за индустриалните паркове е приет на 12.03.21 г. и кметът е имал предостатъчно време да обособи територия, да напише правилник, концепция и да впише Плевен в електронния регистър. Срокът изтича след няколко дни. „Ще ни трябва чудо, за да може Плевен да се заяви като място за инвеститори място с работни места и място за хората“, каза Николов. Всички регистрирани Индустриални паркове ще получат пари по Плана за възстановяване и устойчивост, каза още той.

Николов напомни, че Спартански не е подал и нито един документ по Програмата за развитие на регионите, но в същото време е усвоил около 265 000 лева за обучение на екипа му да кандидатства по тази програма. „Не разбирам защо е взел пари за това, а не е подал документи“, каза Николов. И продължи: „И пак питам г-н Спартански с какви очи отново се кандидатира за кмет?! Той освен настоящето ограби и бъдещето ни! Време е да се събудим и да мислим!“.

Той представи пред медиите плана си за привличане на инвеститори, който предвижда няколко пакети от мерки, както и екипа, който ще го реализира. Първо създаване на звено по модела на Виена, което да работи за привличане на инвеститори. Ще кандидатства през февруари по европейските фондове за осигуряване на средства за градската инфраструктура. „Заедно с арх. Стефан Нешев проведохме няколко срещи с потенциални инвеститори, които имат желание да инвестират тук“, сподели Николов. Следващият акцент е реорганизация на движението, за което Николов и Нешев представиха варианти за премахване на тапите в града. Подкрепа за развитие на общината като медицински хъб, както и създаването на Технологичен център с IT училище, с инвеститор един от големите работодатели в града. Акцент в неговата програма е и развитието на фестивалната култура и историческото наследство за привличане на туристи.

„Не ни трябва чудо, трябва на 29 октомври да сме смели и да преборим местната сглобка“, завърши кандидатът за кмет, чийто номер в интегралната бюлетина е 69.

Информация: МК Алтернативата на гражданите

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: