Млади акордеонисти канят на матине в ХГ „Дарение Светлин Русев“

24.04.2014 9:15

24.04.matine

На 27 април, неделя, от 11.30 ч. в художествена галерия „Дарение Светлин Русев“ студенти по акордеон в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ ще представят произведения от световното и българско музикално наследство. Мария Георгиева – първи курс, Кирил Петров, Ивайло Флоров и Мария Гешевска – втори курс са имената на концертиращите студенти от класа по акордеон на главен асистент Добромир Митев към клавирна катедра на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София. Опиянени от магията и звученето на този прекрасен инструмент и решени да превърнат свиренето на акордеон в смисъл на живота си, те стават част от турне, организирано от техния преподавател. В програмата са включени пиеси от композиторите Астор Пиацола, Ришар Галиано, Николо Паганини, Франц Шуберт, Чайкин, Мендвек, Рудолф Вюртнер, както и от Любомир Пипков, Трайчо Синапов, Петър Ралчев.
Акордеонното турне се провежда за втора поредна година и има за цел популяризиране на акордеона и издигането му на мястото, което безспорно заслужава. Включва градове, в които има школи по акордеон или музикални училища. Мария Гешевска и Мария Георгиева са възпитаници на акордеонната школа в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. За студентите това не са обикновени концерти, а и прекрасни срещи с деца и почитатели на акордеона, които ще оставят трайна следа в съзнанието на всички.
Турнето стартира на 26 април от Бургас. Концертът там е от 17.30 часа в Alive Bar. След матинето в Плевен, вечерта от 17.30 часа Клубът на Съюза на дейците на културата в Ловеч ще е домакин на поредния концерт. На следващия ден – 28 април, се отправят към Русе, където от 13.00 часа започва обедният им концерт в музикалното училище. Финалният концерт ще се състои на 29 април във Враца. Входът за концертите е безплатен и всеки, който желае да се наслади на прекрасните им изпълнения, е добре дошъл!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: