Три най-важни приоритета на Плевен поискаха от кмета Спартански новоизбраните девет депутати

20.12.2021 16:10

Три най-важни приоритета за Плевен поискаха от кмета Георг Спартански деветимата новоизбрани народни представители на състоялата се днес среща в заседателната зала на Общината. Поканата за разговорите бе отправена от градоначалника още миналата седмица и на нея се отзоваха всички плевенски депутати.

На срещата присъстваха народните представители от ПП ГЕРБ – Валери Лачовски и Десислава Трифонова, от ПП „Има такъв народ“ -Венцислав Петков и Александър Тодоров, от БСП –  проф. Румен Гечев и Илиян Йончев, Стоил Стоилов и Иван Манев от ПП „Продължаваме промяната“ и Марио Рангелов от ДПС.
Подробно кметът Спартански представи пред депутатите свършеното до момента от общинската управа в Плевен, какви проекти се изпъляват и какво е планирано за следващ период.

„Очаквам от всички да работят приоритетно за развитието на Северна България и за Северозападния регион, в който е Плевен и за област Плеввен, да сме отговорни и да отговорим на очакванията на гражданите“, обобщи след срещата Спартански. По време на своето изложение пред народните представители той подчерта необходимостта от завършване на АМ „Хемус“ като заедно с това се ускори работата по проекта за околовръстен път на Плевен, изграждането на нова икономическа зона край Плевен заедно с довеждаща инфраструктура, която да привлече повече инвеститори.

Кметът заяви и своята теза за нуждата от финансова децентрализация на общините, както и да се заделя част от приходите от данъка върху доходите от физическите лица за общините, т.е. „част от средствата да остават там, където се изработват“. Спартански коментира данни, според които, ако 2% от този данък остава в общините, то Плевен би получавал допълнително 11,5 млн. лева годишно.

А трите приоритета, които Спартански още утре ще заяви пред депутатите, са доизграждането на спортната зала, постоянен приют за улични кучета и финансирането на Регионалния военноисторическия музей – Плевен /РВИМ/.

Ще припомним, че след като бяха положени основите на бъдещата спортна зала на Плевен през 2015 г. по строителството й нищо не се прави заради липсата на финансиране от държавата. Приютът за кучета е на етап да се търси финансиране. Кметът подчерта, че Община Плевен в момента съфинансира издръжката, поддръжката и заплатите на служителите в РВИМ, която има музейни обекти и в две съседни на Плевен общини. В същото време всяка година около половин милион лева Плевен отделя за други две държавни културни институции – Плевенска филхармония и ДКТ „Иван Радоев“.

И деветимата народни представители заявиха готовност да помагат на Община Плевен, а такива срещи да бъдат регулярни.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: