Празник на град Левски е днес!

18.07.2021 17:02

Рожденият ден на Апостола на Свободата – 18 юли, е празник за град Левски.
Град Левски празнува в паметен ден за България – 184 години от рождението на Васил Левски и 76 години от обявяване на Левски за град.


Официални гости на празника бяха: Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, негово Благоговейнство Руслан Личев – секретар на Великотърновската митрополия, Любов Агеева – трети секретар на Генералното консулство на Русия в Русе, народният представител от плевенски многомандатен район Стефан Бурджев, кметът на община Павликени Емануил Манолов и Председателят на Об С- Павликени Христо Кавалски, кметът на Бяла Черква Албена Тодорова, кметът на община Сухиндол Пламен Чернев и председателят на Об С – Борислав Вълев, почетни граждани на град Левски, кметове на кметства и общински съветници.
„Обичам те, град мой прекрасен,
защото съм в тебе роден,
защото съм в тебе израсъл,
защото си всичко за мен!”
С думи от химна на град Левски, написан с много обич от Христо Гарнизов, нашият виден почетен гражданин, Илхан Бошнакова приветства с добре дошли всички на празника.

Тържествен празничен водосвет за здраве и благоденствие на жителите на град Левски и гостите на празника, на всички дарители, отслужи Великотърновският митрополит Н.В.Пр. Григорий с участието на отец Руслан Личев, секретар на Великотърновска митрополия.
Кметът на община Левски г-жа Любка Александрова в празничното приветствие подчерта,че е голяма чест и привилегия на 18 юли, когато отбелязваме 184 години от рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски, да поздрави всички и с 76 години от обявяването на Левски за град. В най-светлата дата в българската история, раждането на Дякон Левски, пръв след Бога българин.
Любка Александрова : ..„Град Левски – млад и с бъдеще”. С времето този девиз придобива нови измерения и днес звучи като мечта, но с какво ,ако не с мечти свързваме младостта и бъдещето. Един град е толкова голям, колкото големи са мечтите на хората в него…Мечтателите, заселили Левски преди близо 140 години, са разчитали единствено на трудолюбието си, водени от съкровения копнеж…Град Левски е дал много талантливи и можещи хора – това е градът на Георги Парцалев, на Дончо Цончев, на Крум Попов, на Веселина Геновска и много други хора, оставили дълбока следа с живота си, хора на науката и изкуството, общественици, спортисти, художници. Тези хора са били преди всичко мечтатели. С дълг към труда на тези пред нас и пазейки традициите за тези след нас, живее днес местната ни общност, заедно и в празника и в делника. Градът ни живее с пулса, с мечтите и надеждите на всеки един от нас, независимо от трудните предизвикателства на времето, с желанието да вървим напред, водени от онези мечти, които не познават предел…Мечтаем за красив и подреден град с модерни училища, с културни и спортни бази, с чисти и реновирани улици….и днес те се подновяват с общите ни усилия. Мечтаем за единна общност, която да живее, вдъхновена от общи цели и визия за бъдещето си, за да градим и обогатяваме условията в нашия град. Да се раждат, творят и растат талантливите ни деца…стъпка по стъпка ще го постигнем заедно. Аз вярвам, че духът на Левски ще ни води! Честит и светъл 18 юли на всички българи! Честит празник и на многая лета град Левски, наше скъпо бащино огнище!”


Любов Агеева – трети секретар на Генералното консулство на Русия в Русе поздрави най-сърдечно жителите и гостите на град Левски от името на генералното консулство и лично от свое име .
Поздравителен адрес за празника Община Левски получи от президента Румен Радев, НСОРБ, НВУ „Васил Левски”, Общобългарски комитет „Васил Левски”, Администрацията на град Новочеркаск, Община Сухиндол и др.
Председателят на Об С- Левски Тома Терзиев обяви тържествено решенията на Общински съвет –Левски за удостояване със званието „Почетен гражданин на гр. Левски и населените места, съставни на общината”, а кметът на Община Левски г-жа Александрова връчи почетните символи с вълнение, гордост и благодарност .


С Решение № 302 /15.07.2021 г. и обичта и признателността на жителите на град Левски, общината и страната , народна певица, музикант, фолклорист, преподавател по народно пеене и създател на ФФ „Северняшка огърлица“ Мариета Йорданова Аспарухова бе обявена /посмъртно/ за „Почетен гражданин на гр. Левски и населените места, съставни на общината”за изключителен принос в музикалния и културен живот на града , общината и страната.

Любка Александрова: „…Мариетка не беше само приятел, не беше само един от най-талантливите художествени ръководители ,които са се раждали в нашата община , тя за мен беше и ще бъде част от семейството на тези деца с които народната музика, народната традиция и любов към българщината ни срещат..”. Съпругът, Аспарух Аспарухов, получи ключа на град Левски от г-жа Александрова с думите, че това е ключа от сърцата на всички, защото всички много я обичат.
Негово Преосвещенство Великотърновски Митрополит Григорий с Решение №303 /15.07.2021 г. получи почетното звание „Почетен гражданин на гр. Левски и населените места, съставни на общината” за съществен принос в духовния живот на жителите на Община Левски, чрез отстояване, поддържане и разпространение на православната вяра между паството, въздигане и поправяне на църкви и параклиси.
Кметът на общината благодари от сърце на Великотърновския Митрополит Григорий и увери ,че във всяко едно дело разчитаме на божията помощ и молитва, разчитаме да е застъпник пред Бога за да може по-леко да се справяме с ежедневието.

За проявения висок професионализъм, безкористност и всеотдайност в битката за спасяване на човешки животи, в условията на пандемия от COVID 19 с Решение №304 /15.07.2021 г. д-р Галя Методиева Николаева бе отличена със званието „Почетен гражданин на гр. Левски и населените места, съставни на общината”.
С огромна благодарност към д-р Галя Николаева за смелостта да бъде първа, и медиците в МВАЛ- Левски с помощта на които приехме и преживяхме предизвикателствата, г-жа Александрова благодари от сърце за отговорността и смелостта от името и на гражданите на град Левски. Благодари на всички в МБАЛ-Левски за грижите и отговорността.
Целият екип на болницата в град Левски прие предизвикателството ,защото работата е екипна, каза д-р Галя Николаева и благодари и за усърдието на управителя на болницата Евгения Иванова за осигурените безопасни условия на труд, на дарителите, на всички, които проявиха търпение и се ваксинираха.


Специален празничен поздрав към почетните граждани отправиха Любена Стоилкова – посланик на Община Левски в „Детска мелодия на годината-2020” с песента „Едно сърце” и възпитаничките на Мариета Аспарухова от ФФ „Северняшка огърлица” с песента „Малка мома цвете брала”с ръководител Стефка Генова.
С гражданско поклонение, цветя и венци пред паметника на Васил Левски , жителите и гостите на град Левски изразиха своята почит и признателност към живота и делото на Апостола.
Тази вечер от 20.30 ч., на откритата сцена пред Община Левски, е Празничният поздрав и звезден концерт.
Ивон Христова, сребърен медалист от Световна купа по спортна акробатика м. април 2021г., състезател от ЦСКА – София и Даниел Николов, бронзов медалист от Световно първенство по спортна акробатика, м. юни 2021г. – Женева, състезател на СК по акробатика гр.Горна Оряховица и участник в „България търси талант“ 2021 с изпълнението си ще поздравят за празника жителите и гостите на град Левски.
Звезден концерт, с обичаните песни и „ЗВЕЗДИТЕ НА БЪЛГАРИЯ“ – Маргарита Хранова, Йордан Караджов, „Трамвай № 5“, Христо Кидиков и Владислав Славов, ще изпълни вечерта с празнично настроение.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: