Депутатите от БСП Дора Янкова и Стефан Бурджев с важно предложение за увеличаване на възнагражденията на медицинските сестри в детските ясли , детските градини и училищата.

03.12.2019 8:43

Да се увеличат възнагражденията на работещите в делегираните от държавата дейности във функция “Здравеопазване”: дейност детски ясли, детски кухни, детски градини с яслени групи, както и дейност здравни кабинети в детски градини и училища е целта на предложението на народните представители от БСП Стефан Бурджев и Дора Янкова, внесено в парламентарната комисия по бюджет и финанси преди дебатите за приемане на държавния бюджет за 2020 г. на второ четене. Предложението е направено по чл.51 от закона за държавния бюджет, който определя стойностните показатели на общините за делегираните от държавата дейности.


Депутатите от БСП предлагат в раздел “Здравеопазване “ при предложени от Министерски съвет 170, 6 млн лева за всички общини , да се добавят още 30 млн лева и така крайната сума да достигне 200,6 млн лева. Това ще позволи на заетите служители в този сектор да получат подобаващо и справедливо увеличение и заплащане на своя труд.
“Предложението ни идва след проведени срещи с представители на синдикални организации към Федерацията на синдикатите в здравеопазването – КНСБ , коментира Стефан Бурджев от БСП . Според него , а и според експертите в сектора, трябва да отпадне чл 5 , т 1 от Наредба 3 от 2000 г, според който една медицинска сестра трябва да обслужва минимум 800 ученици или 60 деца в детска градина, най-малко заради демографската криза и неравномерното и небалансирано разпределение на населението в последните 19 години откакто е в сила наредбата.
“Добре е, че държавата има политика за увеличаване възнагражденията на учителите, но в същото време е задължително да бъде оценен справедливо и труда на медицинските сестри и останалия персонал в детските ясли, детските кухни и яслените групи към детските градини, както и на медицинските сестри в детските градини и училищата и техните заплати да бъдат по-адекватни на полаганите от тях усилия и огромната отговорност която носят “, коментира Стефан Бурджев . Според него, като елемент на националната сигурност на страната, образованието и здравеопазването изискват специално внимание и уважение към професионалистите в тази сфера. Те трябва да бъдат материално обезпечени и мотивирани, за да са пълноценни в приноса си за развитието и изграждането на младите българи в най-ранна възраст.
“Всички ние сме длъжни да разрешим този и други подобни проблеми, ако искаме да имаме силна и просперираща европейска държава !” , категоричен е народният представител от БСП от 15 МИР Плевен Стефан Бурджев .

#тагове:

НАЙ-НОВИ: