Каква е тайната на вкусния хляб научиха второкласници от НУ „Патриарх Евтимий“ – Плевен
Силата на хляба в бита на българина си личи от това, че той е не само ежедневна, но и обредна храна. Народът ни е свързал приготвянето му с най – съкровени и чисти послания и символи, които трябва да осигурят живот, плодородие, изобилие… В наши дни, въпреки технологичния напредък и променящия се бит на българина, той не сяда на трапезата си без хляб. Приготвя погачи и пити за всеки празник в живота си и традиционно продължава да посреща дори най – високопоставените гости с хляб и сол или мед.
Продължава поредицата от събития свързани със здравословното хранене и спорт в „Училище за здраве” на учениците от II „г” клас на НУ „Патриарх Евтимий“ – Плевен. Госпожа Милена Борисова покани собствениците на пекарна „Хлебомания” да споделят интересни факти свързани с производството на хляб, защото изобилието на предлагани артикули в търговската мрежа ни прави малко небрежни към избора на хляб, сякаш сме свикнали с всекидневното му присъствие на трапезата. От друга страна той е основна част от нашата храна и това е причината да му обърнем по- специално внимание.
Доктор Стойкова предложи на учениците да дегустират хляб приготвен в домашната фурна на пекарна „Хлебомания” и да го сравнят с бял хляб, който се продава в найлонов плик. Децата вкусиха ръжено-пшеничен с орехи, с лимец и твърда пшеница и пълнозърнест хляб, а тя им разказа за важните му съставки и показа различните зърна и брашната, от които замесват хляба в пекарната. децата не скриха радостта от вкусния хляб и веднага споделиха, че им мирише на хляба, който месят техните майки и баби. Доктор Стойкова показа истински квас – една от причините за вкусния хляб.
Не закъсняха и въпросите по детски искрени и непринудени. Децата питаха „От какво се прави кората на хляба, как се доставят всички продукти и как така се постига това винаги да има готов хляб във фурната”, а за любителите на сладичко беше интересно от какво се приготвят вкусните тарталети. На въпроса „Как се научихте да правите хляб” доктор Стойкова отговори, че дълго са чели и проучвали, след това експериментирали, но основното, което влагат в своето производство са голямо желание и много любов.
НАЙ-НОВИ:
- В Брестовец посрещнаха Възкресение Христово в обновения параклис - снимки
- 148 години от Баташкото клане
- Честит имен ден на Ирина, Ирена, Мирослав и Мирослава!
- Времето в Плевен: слънчево, максималните температури ще са между 19° и 21°
- Великден е! Христос Воскресе!
- Слави Трифонов ще води листата на „Има такъв народ“ в Плевен
- Доц. д-р Иван Малкодански с поздрав към плевенчани за Великден
- Кметът д-р Валентин Христов: Нека празнуваме великия ден с радост, но и със смирение!
- Кметът на община Гулянци: Светли Великденски празници, скъпи съграждани!
- 4 май 1872г. - завършва първото общо събрание на БРЦК, свикано от Левски