Постоянна паркова изложба на цветя, експозиция на рози и екомаршрут предвиждат по проект в „Кайлъка“

19.06.2018 12:03

65% от площта на парк „Кайлъка“ е държавна собственост, като останалата част е частна и общинска. Това бе отбелязано на пресконференция на ръководството на Областна администрация – Плевен, на която бяха коментирани проблемите на иначе любимото за отдих на плевенчани място, както и визията на Областта за това какво може да се промени там. Зам.-областният управител д-р Красимир Трифонов посочи, че според приетия от Министерски съвет План за управление на „Кайлъка“ е записано, че трябва да има изградена административна структура, която да управлява, поддържа и развива парковата зона, но такава не е била изградена през годините, а също така липсва целеви финансов ресурс. Ние сме вторичен разпоредител на финансови средства и не разполагаме с бюджет, който можем да управляваме, подчерта д-р Трифонов, допълвайки, че всяка дейност, която Областта полага, се прави със съответното разрешение от Министерски съвет. „Въпреки тези затруднения, в нашия мандат, който започна май 2017 г., положихме максимални усилия „Кайлъка“ да не заприлича на амазонска джунгла. Естествено, резултатите не са такива, каквито бихме искали, но за изминалата година успяхме да извършим санитарна сеч на дървесни видове, косене на тревата, планово обезпаразитяване от Моста до хотела, възстановихме чешмата пред Летния театър, облагородихме зоната около езерото съвместно с новия наемател“, изброи зам.-областният управител, като изтъкна, че въпреки тези дейности парк „Кайлъка“ има нужда от системна работа от структури, които да се ангажират единствено с поддържането на парковата зона. Той не скри, че парк „Кайлъка“ е приоритет за Областна администрация, заедно с транспортните коридори и схеми във връзка с изграждането на автомагистрала „Хемус“.

Областният управител Мирослав Петров сподели пред журналистите, че въпреки трудностите неговият екип е намерил форма и начин „Кайлъка“ да бъде облагороден, като повече за това, което предстои, разказа експертът Александър Костов. Той припомни, че през 2015 г. депозираното проектно предложение на Областна администрация – Плевен по програмата за трансгранично сътрудничество България – Румъния не получи положителна оценка. „Въпреки това, и към днешна дата ние разполагаме с готови технически проекти за самите подобекти, като от началото на годината проучваме възможности, по които можем да реализираме поне част от този комплексен инвестиционен проект. След проведени разговори с МОСВ стигнахме до заключението, че можем да реализираме една малко част от това в рамките на дейностите, които финансира ПУДООС – и по-конкретно дейностите, насочени към запазването на биоразнообразието“, разясни Костов. Необходимите средства ще са около 700 000 лева, като предвидените дейности са санитарна и отгледна сеч, изсичане на храсти, подравняване и оформяне на терени и тяхното затревяване, както и паркоустройствени решения, като възстановяване на постоянна паркова изложба за цветя, експозиция на групи рози, кът с крайводна растителност, екологообразователн маршрут.

Александър Костов посочи, че този проект няма да реши всички проблеми на „Кайлъка“, но най-малкото паркът ще придобие по-приветлив вид. Това беше и единственият формален повод да намерим някакви финансови средства за „Кайлъка“, допълни областният управител Мирослав Петров. Той бе категоричен, че паркът има нужда от много по-атрактивни неща, но това е единственият начин, по който може да се намери финансиране. По думите му, реализацията на проекта е сигурна на 90%, тъй като в него има и самофинансиране, което трябва да бъде осигурено от Министерски съвет. Надявам се в рамките на няколко месеца всичко да бъде финализирано и до септември да имаме ясна визия, каза още Петров.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: