Създават клуб „Кариера” към две плевенски гимназии

28.09.2016 15:47

school 1

С новата учебна 2016/2017 година стартира следващ етап в дейностите по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование”, изпълняван от МОН, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Със заповед на министъра на образованието са избрани 42 пилотни училища, които ще приложат за първи път в страната модела за кариерно ориентиране на учениците на ниво училище.

В тях ще се сформират екипи от педагогически специалисти, които ще работят заедно с кариерните консултанти от Центровете за кариерно ориентиране в областните градове.

Според зададените критерии, на които трябва да отговарят училищата, на територията на Плевенска област са избрани Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици и Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов”. Това информират от Регионално управление на образованието – Плевен.

В тях ще се сформира клуб „Кариера” и ще се апробира програмата за кариерно ориентиране на ниво училище.

Съдържанието на програмата за кариерно ориентиране ще бъде в съответствие със специфичните потребности на учениците от различните етапи, степени и видове училища. Програмата ще включва специфични форми и методи за кариерно ориентиране на ученици със СОП. Ще бъдат определени критериите, определящи категорията „застрашен от отпадане ученик“, причините за отпадане, както и специфични методи и подходи за кариерно ориентиране. Прилагането на програмата на ниво училище и предстоящото създаване на модула „Пазар на труда“ към съществуващия вече Национален портал за кариерно ориентиране http://orientirane.mon.bg ще изиграят важна роля все повече ученици да бъдат подпомогнати в избор на образование и професия, съобразени с потребностите на пазара на труда и техните индивидуални качества и способности.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: