Четници посрещнаха в Плевен авторите на двустранно издание за Левски

30.10.2013 10:32

30.10.saglasie1

Двустранно издание за Васил Левски, изясняващо въпросите кой е първият биограф на Апостола и кой е първият уредник на музея му в Карлово, бе представено снощи в читалище „Съгласие”. За плевенската премиера на книгата тук бяха неговите съставители – проф. дин Иван Стоянов от ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” и Дора Чаушева – директор на Национален музей “Васил Левски” – Карлово, а проявата бе организирана от „Съгласие”, Общински комитет “Васил Левски” и Регионален исторически музей – Плевен. Събитието се реализира със съдействието на Община Плевен, а гостите бяха посрещнати от членове на Дружество „Традиция”, преоблечени в четнически униформи. В програмата се включеха и изпълнителите от струнен квартет „Гриф” при НУИ „Панайот Пипков” с ръководител Пламен Марков.

30.10.saglasie2
Книгата е издадена по повод 140-годишнината от смъртта на Левски и 80 години от възстановяване на родната му къща. От едната й корица започва сборникът “Първият биограф на Апостола”, а от втората – “Първият уредник на музея на Апостола”. В „Първия биограф на Апостола” засягам темата, че не Захарий Стоянов, а плевенчанинът Георги Яковлев Кирков е човекът, издал първата му биография, сподели проф. Иван Стоянов. Той посочи, че всички следващи биографи на Дякона копират модела и заглавието на книгите си от Кирков, чиято биография излиза почти две години преди тази на Захарий Стоянов. „Професионалните историци знаят това, но въпреки това се отнасят с пренебрежение към Георги Кирков. Докато написаното от Стоянов е на 90% измислено”, заяви преподавателят във ВТУ, като се спря върху моменти от живота и дейността на нашия съгражданин. Освен това, по думите на проф. Стоянов, оценките на Кирков почти напълно съвпадат с това, което правят днешните историци – без капчица романтизъм и фалш.

30.10.saglasie3
За втората част от двустранното издание – “Първият уредник на музея на Апостола”, говори Дора Чаушева. „Този човек – Никола Славчев, остава неизвестен дори за своите съграждани, а камо ли в национален мащаб. Затова с проф. Стоянов събрахме в общо издание двамата първи, като това е нашият скромен принос към тяхното популяризиране”, сподели Дора Чаушева. Тя не скри надеждата си, че книгата ще бъде прието радушно от плевенската общественост и ще помогне за това имената на Георги Яковлев Кирков и Никола Славчев да станат достояние на по-широк кръг хора. Защото колкото и да е тъжно, днес нито една улица в Карлово не носи името на Славчев, а неговият гроб не е запазен, отбеляза директорът на Националния музей “Васил Левски”.

Текст и снимки: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: