Служителите от филиала на НИМХ в Плевен готови за протест

30.04.2018 13:49

Служителите от Националния институт по метеорология и хидрология – филиал Плевен подготвят своя протест. Претенциите им се изразяват в несправедливото разпределение от страна на Общото събрание на БАН на 15-те милиона, отпуснати от правителството.

Само част от 5% от посочената сума е разпределена към НИМХ. Тя е крайно недостатъчна. Около 80% от служителите във филиала са на минимална работна заплата, а останалите са със заплати малко над нея. Заплащането на нощния труд е меко казано обидно. В НИМХ работят 1280 човека, а в останалите 42 научни института към БАН – 4 980 служители.

Годишната бюджетна субсидия, отпусната на НИМХ е в размер на 8 791 143 лева, а в публичното пространство се твърди, че сме получили 13 855 700 лева.

Настояваме за трайно решение на проблема, чрез програмно целево финансиране на Националлния институт по метеорология и хидрология с цел гарантиране изпълнението на задълженията му като Национална хидрометеорологична служба на Република България.

За тази цел е изготвена петиция, достъпна за подпис от желаещите да ни подкрепят, на адрес https://www.peticiq.com/202231

#тагове:

НАЙ-НОВИ: