Четирима бивши кметове участваха в първата среща на ИК за честванията на 140 години от Освобождението на Плевен

07.12.2016 13:31

komitet2

Четирима бивши кметове участваха в проведената днес първа среща на Инициативен комитет, който настоящият градоначалник Георг Спартански обяви, че се създава по повод отбелязването на 140 години от Освобождението на Плевен през 2017 г.  

На поканата се бяха отзовали кметовете Андрей Романов, Петко Цолов, Румен Петков и Найден Зеленогорски, както и бизнесменът Януш Донев и доц.д-р Емилияна Конова, управител МЦ КИРМ – Плевен. Били са поканени около 15 плевенчани, допринесли с делата си за просперитета на града, но поради уважителни причини някои не са успели да дойдат днес на първата среща в Заседателна зала на Общината.

komitet

Георг Спартански представи идеята си за това какви инициативи трябва да бъдат включени в поредицата от събития догодина, с които да бъде отбелязана паметната годишнина.  Сред тях е идеята да бъдат поканени представители на студио „Греков”, чийто художници са участвали в изрисуването на Панорамата, да гостува Младежкият театър на Ростов на Дон, провеждането на Международна конференция с БАН по повод значението на освобождението на Плевен за хода на Руско-турската освободителна война, възстановяване на паметниците на входно-изходните пътни артерии на Плевен, както и подобряване състоянието на Скобелев парк, работа и по градската инфраструктура.

Румен Петков припомни, че догодина ще се навършат още две годишнини – 40 години от откриването на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и 110 г. от създаването на Военноисторически музеи. Андрей Романов предложи да се приобщят към каузата за честване на годишнината и различни професионални гилдии, тъй като е важно миналото да се почита.

komitet1

Петко Цолов пък подчерта, че трябва да се използва тази важна за Плевен годишнина и градът ни да бъде възроден.

Найден Зеленогорски даде идея да бъде оставен някакъв знак от отбелязването на 140-ата годишнина от освобождението на Плевен, както и предложи организирането на бизнесфорум.

Всички участници в срещата днес изразиха мнение, че значимата годишнина за Плевен трябва да бъде използвана в посока да се говори положително за града ни, да се покаже неговата хубава страна и в подготовката около честванията – чрез регионални и национални събития, да бъде привлечено и Правителството.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: