„Балада за Георг Хених” връща Христо Домусчиев на плевенската театрална сцена

16.11.2016 13:15

teatar

От днес започват репетициите за най-новото представление на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” – Плевен – „Балада за Георг Хених” от Виктор Пасков. Режисьор е Крум Филипов, а сценографията е поверена на Виктория Филипова.

Изненадата ще е завръщането на плевенската театрална сцена на актьора Христо Домусчиев по покана на директора на ДКТ „Иван Радоев” Васил Василев.

domuschiev

„Благодаря на плевенския театър, че отново съм на сцена и няма да скрия, че се страхувам. Страхувам се, защото аз съм направил нещо през живота си и сега трябва поне да го защитя. Страхувам се, че след толкова дълго отсъствие от сцената съм изгубил темпото, а младите имат друго темпо на работа сега. Ще бъда много щастлив, ако си свърша работата”, каза Христо Домусчиев. Той разкри, че е приел да участва в новата продукция на плевенския театър, заради самата творба и посланията в нея. „Това е случка на човек, който се занимава с театър, с изкуство, с висшата материя – дух.”, добави актьорът.

„Щастлив съм, че имам шанса да работя с актьор като Христо Домусчиев. Срещата ми с него е събитие, защото неговата личност, неговото артистично присъствие е паралелно с житието и битието на главния герой в „Балада за Георг Хених”, разкри и режисьорът на представлението Крум Филипов. Той подчерта, че текстът носи и задава много мощни въпроси. „Във време, в което политиката е замаяла главите на много хора, материалното и битовото е нахлуло в живота ни, чалгата и чалгализирането обсебва като туморно образувание хората, ние си задаваме много просто въпроси – каква е съдбата на онези неща, които ние създаваме с много любов, занаятът ли е по-голям от човека или човек е по-голям от занаята, защо в света има хора, които обиждат и унижават майсторите, къде в света се къса нишката между поколенията, кое ни прави алчни, зли и безсърдечни, кое унизява човекът.”, добави още Крум Филипов. По думите му като стилистика спектакълът е пречупен през погледа на детето, но понякога детската присъда е по-страшна от присъдата на възрастния.

Сценографът на представлението Виктория Филипова сподели, че актьорите в плевенската трупа са провокация за нея, „мотивират ме и ме вдъхновяват за много неща”.

Премиерата на „Балада Георг Хених” е насрочена за 9 февруари от 19 часа, голяма сцена. И още нещо любопитно, което разкри директорът на театъра – 16 са действащите лица в спектакъла, което е почти цялата трупа на театъра.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: