Видеокамери в реално време ще следят кой влиза и излиза от Плевен, ще записват и вандалите

31.10.2016 15:42

plevenbg

„Имаме идея за монтиране на камери за видеонаблюдение в Плевен, които не само да записват нарушенията, но и в реално време да подават звуков сигнал за тях”, каза днес пред журналисти кметът Георг Спартански. Повод за това негово изказване бе поредният констатиран акт на вандализъм в Плевен, по Старата главна, където незнайно защо граждани са помляли, по думите на шефката на отдел „Екология” инж. Павлина Тодорова, 6 кошчета за отпадъци. И то само дни след като част от тях са били подменени.

Кметът посочи, че първоначално камери за видеонаблюдение в реално време може да бъдат поставени на входовете и изходите на града, за да се вижда кой и с какво влиза и излиза от града. „Тези камери, ако им  бъде зададена програмата, могат на 30 сек. например да подадат звуков сигнал дали влизат конски каруци в града. И така този сигнал щом е подаден в полицията от там няма как да кажат, че не са получили такъв сигнал и не могат да контролират спазването на Наредбата, свързана със забраната за влизането на пътно-транспортни средства с животинска тяга на територията на града”, обясни Спартански.

Относно ширещата се вандалщина кметът бе категоричен, че не може да се сложи камера на всяко кошче, люлка или  пейка. Може обаче да монтират такива устройства на възлови места в града, където често са констатирани прояви на хулигани. По повод вандалите, които често рушат общинската собственост, посягат и не рядко на детските площадки, кметът посочи, че има два начина за справяне с тях. Единият е „да отпускаме ръце и да не възстановяваме нищо и да оставим всичко да бъде разсипано от хуните и от вандалите и да тънем в кочина”. Другият е „да се опитаме да се преборим с тях”.

„Не може една шепа примати да определят начина на живот на цялото общество”, категоричен бе Георг Спартански.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: