„Сладко хоро“ ще се извие на центъра на Плевен по повод Световния ден за борба с диабета

25.10.2016 13:28

25.10.horo

По интересен и нестандартен начин – с инициатива, наречена „Сладко хоро“, ще бъде отбелязан в Плевен Световният ден за борба с диабета – 14 ноември. Повече за проявата в пресклуба на БТА в Плевен днес разказаха ръководителите на Фолклорен танцов клуб „Българско хоро“ – Плевен Олга и Минко Мустакови, които са нейни организатори заедно със Сдружение „Култура без граници“, Асоциация „Диабет“ и Народно читалище „Култура 2014“ – Плевен.
Олга Мустакова отбеляза, че проблемът с диабета е изключително сериозен в глобален мащаб – от него страдат над 360 млн. човека, на всеки 10 секунди двама умират от диабет, а само в България страдащите от диабет са над 550 000 – от тях повече от 4000 деца. Научихме за кампанията на Сдружение „Култура без граници“ от нашия син Георги Мустаков и решихме, че Плевен също трябва да се включи в нея, отбеляза Мустакова, допълвайки, че освен тук „Сладко хоро“ ще има и в Борисовата градина в столицата. Събитието ще се проведе по едно и също време – на 12 ноември, събота, от 11 часа, като в Плевен хорото ще се извие на площад „Възраждане“. Мероприятието ще бъде открито с молебен за здраве, приветствие ще отправи председателят на Управителния съвет на „Асоциация „Диабет“ – Плевен Даниела Илиева, след което всички заедно ще се хванат на хорото. Поканили сме за участие плевенски фолклорни клубове, членове на Асоциация „Диабет“, а поканата ни е и към всички плевенчани, които обичат народните танци и са съпричастни с диабетно болните, посочи ръководителката на ФТК „Българско хоро“.
Олга Мустакова разкри, че организаторите на иницативата за Плевен са имали идея и за откриването на изложба по повод Световния ден за борба с диабета, като такава ще бъде представена само в столичната инициатива. Тя е под мотото „Диабетът не ни спира“ и ще включва фотографии на хора с диабет. Целта й е да покаже, че това заболяване не ги е спряло да живеят живота си, както всички останали. Нейни автори са Илка Антонова, Георги Мустаков и Иван Иванов. Всички прояви в рамките на кампанията и в София, и в Плевен се финансират от организаторите, тъй като за съжаление не можахме да намерим спонсори, каза още Олга Мустакова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: