РИМ – Плевен представя в изложба незабравимата Катя Попова (галерия)

03.10.2016 15:28

3.10.rim1

По повод 50 години от трагичната гибел на оперната прима Катя Попова и юбилейното 30-о издание на Международния музикален фестивал, носещ нейното име, който ще се проведе от 4 до 9 октомври в нашия, РИМ – Плевен подреди интересна изложба под мотото „Незабравимата Катя Попова“. Тя е представена във фоайето на ДКТ „Иван Радоев“, като по думите на Нели Дакова – ръководител Направление „Нова и най-нова история“ в РИМ – Плевен, толкова обстойна изложба за Катя Попова не е правена досега. Тя включва над 70 снимки и документи, чрез които можем да проследим отделните периоди в нейното житейско и творческо израстване, стремителния й път в изкуството, превърнал я в певица от международна величина, в забележително явление в оперния свят в средата на 20-и век.

3.10.rim2
В изложбата е представена семейната среда на Катя Попова – баща й и майка й Асен и Мара Попови – образовани хора, които отрано насърчават развитието на музикалните й дарби; домът, в който Катя расте заедно със сестра си Диана и брат си Никола; проследява се животът й в ученическите години – в Начално училище „Васил Левски“, Прогимназия „Димитър Константинов“, Девическата гимназия „Мария Луиза“, която тя завършва с отличие през 1942 г. Ще видим още Катя Попова в карнавален костюм, разхождаща се с майка си и приятели в центъра на Плевен, Катя като участник в самарянските курсове в Окръжна болница през 1941 г., разказа пред „Плевен за Плевен“ Нели Дакова.

3.10.rim3
В експозицията също е застъпено и развитието на музикалното дарование през този период – първите й музикално-сценични изяви, които предизвикват интереса и впечатляват плевенска публика. На част от снимките Катя Попова е показана в класа по пиано на известната плевенска педагожка Мара Гайтанджиева, участието й в детската оперета „Деца и птички“, където е само на седем години, както и в оперети в Девическата гимназия. Интерес предизвикват и фотосите, на които ще видим Катя Попова като абитуриетка с диплом в ръка, а също така бъдещата оперна прима като студентка в Музикалната академия, която завършва с отличие в класа на проф. Мара Цибулка.

3.10.rim4
Изложбата проследява и утвърждаването на Катя Попова, като солистка на Софийската народна опера, където е назначена след спечелен конкурс в съревнование със 70 други млади дарования. Тук тя е представена в първата й роля, с която дебютира – на Есмералда от „Продадена невеста“ на Сметана, а също и в ярките образи, които изгражда още в първите й години в Операта – в ролята на Микаела от „Кармен“, на Ксения от „Борис Годунов“, на Ана от „Веселите уиндзорки“, на Маргарита от „Фауст“, както и като лауреат и носител на златен медал от Световния младежки фестивал в Букурещ през 1953 г. Отделено е място и за специализацията й в Болшой театър в Москва при проф. Мигай, който изиграва изключителна роля за развитието на нейния талант и превръщането й в певица от висок ранг. „Именно специализацията в Москва дава тласък за триумфа на Катя Попова на световните оперни сцени – тя е възторжено аплодирана в над 20 европейски страни, както и в Азия и Америка. Тя пресъздава в своя кратък живот над 25 образа, а в 22 от тях е представена в настоящата експозиция“, разказа още Нели Дакова. Фотографската летопис запечатва Катя Попова на сцените на „Гранд Опера“, на „Опера Комик“, на Операта в Барселона, на „Щатц Опера“, на Ленинградската Опера, Болшой театър… Тя е завладяващата Наташа от „Война и мир“, лиричната Йоланта от едноименната опера на Чайковски, красивата и нежна Мими от „Бохеми“, мечтателната Татяна от „Евгений Онегин“, поразяващата Манон, в ролята на която покорява взискателната парижка публика.

3.10.rim5
Във фоайето на на Театъра плевенчани и гостите на града ще видят също афиши от участия на Катя Попова в чужбина и в България – включително и от такова на плевенска сцена – през сезон 1963-1964 г. заедно с друг именит плевенчанин – Михаил Попов. Достойно място в изложбата заемат и част от многобройните отличия на примата – поздравителни телеграми от награждаването й със званията „Заслужил артист“ и „Народен артист“ от държавния глава Тодор Живков, от Комитета по изкуство и култура, от Съюза на българските композитори…

3.10.rim6 3.10.rim7 3.10.rim8 3.10.rim9 3.10.rim10 3.10.rim11

#тагове:

НАЙ-НОВИ: