Кметът Спартански ще продължи казуса за „Паркстрой” във ВАС

19.09.2016 16:19

kmet

Кметът Георг Спартански ще внесе частна жалба във Върховния административен съд след като Административен съд – Плевен остави без разглеждане жалбата му срещу решение № 269/28.07.2016 г. на Общински съвет Плевен по отношение на т. 2, в която е избран за управител на „Паркстрой” ЕООД Сашо Стоев. „Единственият аргумент бе, че това решение не е административен акт и поради тази причина не попада в категорията на решенията, по които трябва Административният съд да се произнася“, посочи днес Спартански.

„От една страна аз като юрист съм съгласен с аргументацията, че това не е индивидуален или общ административен акт, тъй като не създава права и задължения за определени или неопределен брой правни субекти, но пък е категорично, че Законът за местното самоуправление казва, че въпросът за законосъобразността на решенията трябва да бъде гледан в съда. Аз ще пусна една частна жалба до върховния съд не за друго, а за да се произнесе той по въпроса какво следва в такъв случай, когато има незаконосъобразно решение, на което кметът законосъобразно е наложил вето и то не действа, не е в сила. И предвид отнемане на възможността да се гледат такива въпроси, които не са административни актове в съда, а ветото не е преразгледано от органа, който трябва да го преразгледа, значи имаме едно висящо във въздуха състояние – хем нямаме решение, което да може да се изпълнява, хем не е преразгледано ветото, хем пък не се допуска произнасяне на съда по внесената жалба. Така, че на мен ще ми е интересна трактовката на върховния съд”, коментира Георг Спартански.

Според него няма никаква практическа драма, защото на предстоящата сесия на Общинския съвет би трябвало да се разгледа въпроса с „Паркстрой”. Спартански припомни, че той не отдавна обяви своята кандидатура за управител на тази общинска фирма. „Надявам се на 29-ти септември, когато е сесията, тази драма в практически план да приключи с избора на нов управител, което ще обезсмисли и цялото производство в съда”, добави още кметът на Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: