Стефан Бурджев: Големият страх на младите е да не се превърнат в изгубеното поколение на Европа

30.06.2016 12:46

30.06.stefan

Между 14 и 17 юни по инициатива на председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев в Брюксел бе даден старт на инициативата Европейски младежки план. На откриването на кампанията са присъствали членове на ПЕС, на ръководството на Националното ръководство на Младежкото обединение на БСП, на организацията YES, активисти. Повече за самата инициатива на пресконференция в пресклуба на БСП в Плевен сподели Стефан Бурджев – зам.-председател на Националното ръководство на Младежкото обединение на БСП. Той отбеляза, че Европейският младежки план цели създаването на алтернативи за младите хора в Европа и оправдаване на тяхното вече затихващо доверие към политическите процеси.
Големият страх на младите хора във времената, в които живеем, е да не се превърнат в изгубеното поколение на Европа, каза Стефан Бурджев, допълвайки, че проектът цели постигането на положителни резултати по четири основни стълба – борбата с безработицата, повишаване на образователната мобилност, достъпът до култура и грижата за децата. Левите ще настояват Младежката гаранция – най-успешният инструмент за борба за младежката безработица, иницииран именно от социалистите – да получи допълнителни 20 млрд. евро финансиране до 2020 г. и да се превърне в постоянно действащ механизъм, а възрастовата граница да бъде вдигната до 30 г. Социалистите предлагат европейската програма за образователен обмен Еразъм+ да обхване повече ученици от гимназиалното и професионално обучение.
Сред смелите идеи е и създаването на “европейски културен чек”, съфинансиран от ЕС и страните-членки, за достъп до произведения на културата и културни събития, които да дадат възможност на повече млади хора да си купят книги, да отидат на концерт, да вземат уроци по изкуство и др. Планът предвижда също гарантиране на основни права на децата, живеещи в бедност, като достъп до образование, здравеопазване и здравословно хранене в училище.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: