Въвеждат регламент за удължено работно време на заведенията в Плевен

30.06.2016 11:16

kupon

Наредба за изменение и допълнение на Наредба №14 за търговската дейност на територията на Община Плевен приеха на днешната сесия общинските съветници. Предложението бе внесено от кмета Георг Спартански и касае въвеждане на регламентирано издаване на разрешение за удължено работно време на обектите, извършващи търговска дейност след 23,00 ч. на територията на общината.

Мотивите, които посочи кметът са, че гражданите на Плевен непрекъснато внасят в общинската администрация жалби и сигнали за вдигането на шум и озвучаването с музика в нощните часове, което води до нарушаване на условията за спокойно обитаване и отдих.

Проблемът е особено остър през летните месеци, когато хората разтварят прозорците си нощем и не могат да си почиват при силна музика от съседно заведение.

По този повод бе и внесеното и прието днес предложение да се регламентира кой търговски обект до колко часа и при какви условия може да работи в нощните часове и респективно да озвучава с музика. След като приетите днес промени влязат в сила в Наредба 14 ще има нов Раздел „Регламент за удължено работно време на стационарни търговски обекти”. В него се посочва, че работното време на заведения за хранене и развлечения, интернет зали, зали за хазартни игри и други подобни, находящи се в жилищни сгради с режим на етажна собственост, е от 7 до 23 часа, а за нежилищни от 6 до 24 часа.

Обектите в нежилищни сгради могат да упражняват своята дейност след полунощ само след получаване на Разрешение за удължено работно време, издадено от кмета на Община Плевен или упълномощено от него лице при реда и условията на Наредба 17 и след заплащане на съответната цена, посочена в същия нормативен документ.

Обектите, разположени в жилищни сгради, могат да удължат работното си време след 23 часа, то трябва освен горните условия, да има и съгласието на 50% плюс 1 от собствениците на жилищата, включително съгласието на всички непосредствени съседи.

Посочени са и необходимите документи, които трябва да се представят за издаване на разрешителното – сред тях е и положително становище от ОДМВР-Плевен.

Разрешението за удължено работно време се отнема със заповед на кмета на Община Плевен в няколко случая. Това може да стане при наличие на две или повече жалби от гражданите за наднормени нива на шум, чиято основателност е доказана с протокол за измерване от РЗИ-Плевен или друга акредитирана лаборатория. Също така и при констатиране с влязло в сила наказателно постановление на две или повече нарушения, както и при мотивирано искане от ОДМВР-Плевен за две или повече жалби, чиято основателност е доказана с протокол от РЗИ за измерване нивата на шума. При тези случаи разрешителното се отнема за 12 месеца и т.н.

Издаването на разрешението за удължено работно време ще е на цена от 50 лв.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: