Шекспир за старта на новия творчески сезон в ДКТ – Плевен, много изненади очакват зрителите

30.05.2016 16:36

30.05.dkt

Първа пресконференция след встъпването си в длъжност даде днес новият директор на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен Васил Василев. Нетрадиционно, срещата с медиите се проведе на Голямата сцена на театъра, а заедно с Василев бе режисьорът Александър Ткачов, който вече работи заедно с плевенските актьори по кукленото представление „Тигърчето Спас и малкото голямо слонче“ от Рада Москова. Премиерата ще е на 16 и 17 юни.
Реших пресконференцията да е на сцената, тъй като това е най-важното място в един театър – тук се раждат всички хубави неща, а сцената в крайна сметка е и причината, за да има публика, бяха първите думи на Васил Василев пред журналистите. Опитваме се още в самото начало да бъдем гъвкави, като политика за привличане на зрителския интерес, отбеляза новият директор, визирайки инициативата на ДКТ – Плевен „Двама с един билет“, която се проведе в дните около Празника на Плевен и продължава през юни за най-малките зрители във връзка с Деня на детето – 1 юни. По думите му, още първите представления са дали очаквания резултат, като зрителите са се увеличили с около 30%. Залата се напълни много бързо и за някои желаещи да гледат нашите представления нямаше билети, сподели Василев, апелирайки към плевенчани да закупуват билети по-отрано. В тази връзка той анонсира и за нова идея на ръководството през новия творчески сезон – колкото по-рано зрителите си вземат билет, на толкова по-евтина цена ще бъде те, като отстъпката ще стига до 50%.
Колкото до програмата на плевенския Театър, Васил Василев сподели, че на 20 юни започват репетициите на първото драматично представление за новия сезон, чийто режисьор ще е Лили Абаджиева, а сценографията ще бъде поверена на Васил Абаджиев. Директорът запази в тайна заглавието на спектакъла, но открехна завесата, разкривайки, че това ще бъде произведение на Шекспир. Премиерата ще е на 29 септември. За новия сезон се очакват и нови попълнения, като това ще бъдат млади актьори от класа на проф. Стефан Данаилов. Предстои в Плевен да гостуват режисьорът Младен Алексиев, който ще постави текст на Керъл Чърчил, Крум Филипов с „Балада за Георг Хених“ от Виктор Пасков, а също така спектакъл ще подготви и режисьорът Димо Дешев. Водим разговори и с Марий Росен и кукления режисьор от Плевен Весела Кунчева, сподели още Васил Василев. Предвидено е и участие на плевенския театър в балкански театрален фестивал в Димитровград, Сърбия през октомври със спектакъла „Боряна“.
Василев сподели също така, че към своя финал е козметичният ремонт на Театъра, който както „Плевен за Плевен“ писа, включва покривната конструкция и част от фасадата на една от емблематичните за Плевен сгради. Той коментира и темата за дългоочаквания голям ремонт на ДКТ – Плевен, споделяйки, че очакванията са той да стартира през април 2018-а.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: