„Духът на Аржентина“ идва днес в Плевен с Рамиро Ариста

18.02.2016 8:23

12.02.ramiro

С концерт под мотото „Духът на Аржентина“ ще зарадва своите почитатели Плевенска филхармония. Музикалната проява е днес 18 февруари, от 19 ч. в зала „Катя Попова“. Диригент ще е Рамиро Ариста, а в програмата ще звучат El sombrero de tres picos (Тривърхата шапка) от Мануел де Файа, Интермецо към „Сватбата на Луис Алонсо“, както и латиноамериканска музика от Мексико, Перу, Еквадор, Бразилия, Колумбия.
Описан от руската преса като „страстен и енергичен“ и „е в състояние да донесе музиката към живота“, Рамиро Ариста се очертава като един от водещите диригенти на своето поколение. След сензационният си дебют в Санкт Петербургската филхармония през март 2010 г. той е работил с Ярославската филхармония, филхармония „Тимишоара”, Националния симфоничен оркестър на Република Молдова, Симфоничния оркестър на Венецуела – „Los Llanos”, и на Националния симфоничен оркестър на Боливия.
Акценти от 2015 г. и 2016 г. включват дебюти с Антофагаста симфония в Чили, и Националните симфонии на Панама, Доминиканската република и Никарагуа. През този сезон, Рамиро се връща в филхармония „Бакъу” и „Констанца” – Операта в Румъния, симфоничните оркестри на „Сантяго” и „Санта Клара” в Куба, Шуменска, Врачанска и Разградска филхармония в България, и „Лоха” и „Куэнка” Симфонии в Еквадор. През януари 2016 г. той допълнително ще направи своя дебют на „Джордже Енеску„ – Националната филхармония на Румъния.
Международната кариера на Рамиро бе развита и обогатена със стажа в Мариинския театър по покана на Валерий Гергиев (2008-2009). От октомври 2009 г., Рамиро бе избран единодушно от музикантите да бъде артистичен директор и главен диригент на Симфоничния оркестър на Пиура в Перу. Вдъхновен от работната етика и талант на Гергиев, Рамиро провежда около 220 концерта със своя оркестър и изпълнява пълните симфонични цикли на Бетовен, Шуберт, Менделсон, Шуман, Чайковски и Брамс, както и премиерите на Малер „Пета симфония”, Сметана –„Моя Страна”, „Фантасична Симфония” на Берлиоз, Симфония nо.1 на Шостакович.
Чувствителността на Рамиро пресича музикалната граница. Творец, ангажиран с човечеството, обществото и неговите икономически, културни и образователни проблеми. Също така е убеден, че музиката е инструмент за социално приобщаване и следователно достига до всички: богати и бедни страни, деца и възрастни хора, хора лишени от свобода. Той дирижира, както, професионални оркестри на високо ниво, така и детски оркестри.
Роден в Буенос Айрес с италиански произход, Рамиро е бил отдаден на музиката, като посещава известния театър „Колон” и придобива страст към музиката още в ранна възраст. Освен това, той учи при проф. Думитру Гоя в Националния музикален университет в Букурещ със стипендия, предоставена от румънското правителство. Рамиро еднозначно е в състояние да съчетае Европейските традиции, Балканския фолклор, Латиноамериакнския ритъм и да направим един наистина незабравим спектакъл.
Билети за концерта ще се продават и днес от 10 до 13 ч. и от 16 до 19 ч. в зала „Катя Попова“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: