Подвижната класна стая „Земно кълбо“ събра деца в Плевен в подкрепа на вековните български дъбове

04.11.2015 16:46

4.11.klasna1

Подвижната класна стая „Земно кълбо“ на Фондация „Тайм екопроекти“ пристигна в Плевен преди дни. Събитието срещна ученици от 4 и 5 клас от ОУ „Лазар Станев“ – Плевен с историята на вековните български дъбове. В Панорама мол Плевен, домакин на представянето, започна информационната кампания на проект „Кампания за дъба – събиране на информация и повишаване на обществената осъзнатост по въпросите на дъбовите гори“.

4.11.klasna2
Подвижната класна стая представлява надуваем глобус (модел на нашата Планета, създаден с помощта на сателитни снимки) с диаметър 6.5 м, в който учениците влизат, за да научат повече за устройството на Земята, естествените науки, географията, екологията и др. Тя е съпътствана от интерактивна програма, която в рамките на Кампанията за дъба ще е съсредоточена върху ролята на горите и по-специално дъба за околната среда и човека. По време на презентацията учениците научиха, че най-старият дъб в света се намира в българското село Гранит в област Стара Загора.

4.11.klasna3
По проекта се предвиждат общо 5 посещения на Подвижната класна стая – след Плевен на „Земното кълбо“ ще се радват ученици от София, Враца, Хасково и Пловдив. Всички дни на срещите с Подвижната класна стая са посветени на значими за природата и околната среда дати – в Плевен на деня на Черно море, в София – на Международния ден на планините, във Враца – на Деня на водата. В Хасково поводът е Седмицата на гората, а в Пловдив – Денят на Земята.

4.11.klasna4
Важен резултат от осъществяването на проект „Кампания за дъба – събиране на информация и повишаване на обществената осъзнатост по въпросите на дъбовите гори“ е включването на 50 вековни дъбове в националния регистър на вековните дървета в България. Експертът лесоинженер на проекта доц. д-р Мария Брощилова вече е описала 15 дървета от различните видове, разпространени у нас – 6 дървета от вида летен дъб, който е и най-често срещан в България, край Айтос и Елхово; 3 – от вида космат дъб и 5 – от вида благун край Несебър и Тополовград, 1 – от вида цер край Тополовград. В регистъра на вековните дървета в България от 1948 г. досега са включени 2147 дървета.

4.11.klasna5
Финансирането е по Програма BG03 Биологично разнообразие и екосистеми, по покана BG03.SGS: Национална кампания за образование и информираност чрез доброволческа дейност и съпътстващи дейности по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. чрез Програмен оператор: Министерството на околната среда и водите.

4.11.klasna6

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: