Когато Ангелът говори…разбираме своето „специално“ бъдеще

10.10.2015 13:57

„За страхливите, тъжните и неспокойните деца. Основите на една духовно-възпитателна практика“ от Хенинг Кьолер е новата книга на Сдружението по антропософска лечебна педагогика и социална терапия /САЛПСТ/, с клонове в Плевен, Варна и Търговище. Това е първо издание за България и е първи том от поредицата „Деца на времето“, в която ще бъдат разглеждани различни аспекти от развитието, задачите и възпитанието на съвременните деца. Като предвестници на бъдещето, те изискват особено внимание и съзнателност от страна на родители, учители и близки.

Image0003
Хенинг Кьолер е германски лечебен педагог, посветил десетилетия на наблюдение и общуване с „новите деца“. Авторът се опитва да отговори на въпроса какво е това, което тези деца искат да ни кажат, каква е тяхната мисия. И дали всичко, което обикновено се възприема като негативно поведение, нетърпима проява /напр. „хиперактивността“/ – не е всъщност опит да бъде съхранено или развито нещо в човечеството…
„Аз знам, че така наречените поведенчески нарушения винаги носят определена мисия… Често поведението на тези деца може да бъде разшифровано така: „Моят стил на общуване с хората и света е съвсем различен от това, което очаквате. Ние говорим на различни езици. Вие искате да ме приобщите към нещо, което ми е вътрешно чуждо. Вие не виждате това, което нося в себе си, и това, което искам да дам. И това ме разстройва все повече от ден на ден.“
Когато четете тази книга, ще видите, че един от главните герои в нея е именно той – личният Ангел на детето. Самият факт, че всяко дете си има собствен Ангел, е достатъчно красноречив. Оказва се обаче, че този водач е изключително важен и за родителите, и за учителите, и за другите около детето. Защото има отговори на наболели въпроси. И защото това, което втъкава в душата на детето по време на сън, е базата, върху която и ние – възрастните – градим. И когато истински осъзнаем своята роля, можем да преодолеем страховете си във връзка с детето и възпитанието му, да се мотивираме за личното си развитие и да потърсим път там, където доскоро ни се е струвало, че има непроходим гъсталак.
Книгата не се разпространява в търговската мрежа. Желаещите могат да я поръчат на mail: [email protected], или на сайта на Сдружението: www.oporabg.com.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: