И Плевен се включва в Световната седмица на кърменето

01.08.2015 9:44

Първата седмица на август по традиция ще протече като Световна седмица на кърменето. Тази година тя ще бъде под надслова „Кърмене и работа? Възможно е!“, с което се поставя акцент върху възможността на жените да съвместяват кърменето с работата. Важно е всички жени, независимо дали работят във формална или неформална среда, или от дома си, да получат подкрепа, за да могат едновременно с изпълнението на професионалните си задължения да упражнят, както своето право да кърмят, така и правото на бебето да бъде хранено с майчино мляко.

Newborn baby
Тазгодишната кампания е своеобразно продължение на темата на Световната седмица на кърменето (ССК) от 1993 г., когато се наблегна върху важността работното място да се превърне в пространство, подходящо за майките и техните потребности. За тези, под две десетилетия, беше постигнато много в световен мащаб – приети бяха промени в Конвенция 183 за Защита на майчинството на Международната организация на труда, които гарантират повече права на майките, включително свързани с кърменето. Подобриха се и редица национални законодателства в посока подкрепа на работещите майки.
Въпреки положителните тенденции, има много причини, поради които една жена се връща на работа веднага след раждането на детето. Някои жени започват работа поради икономическа принуда, други – защото обичат работата си, трети – поради факта, че работят в динамична сфера и се страхуват да не загубят професионалната си квалификация. Всички тези жени трябва да имат възможност да кърмят или да предоставят на децата си кърма.
Седмицата ще бъде отбелязана и в Плевен, на 2 и 3 август от 10.30 часа със среща на тема „Кърмене и работа” и съпътстващ дарителски базар в „Дом кафе” на ул. „Княз Борис I” № 20.
Снимка и информация – интернет

#тагове:

НАЙ-НОВИ: