Възстановка на обичая „Младенци“ представиха малчугани от ЦДГ „Щурче“

12.03.2015 12:46

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Децата от Подготвителната група „Патиланци“ на ЦДГ „Щурче“ в Плевен представиха в открито занятие един от мартенските народни обичаи – Младенци. Урокът на бъдещите първокласници е част от програма за изучаване на народните празници, която детската градина осъществява съвместно с Регионалния исторически музей, научихме от директора й Христинка Рангелова.
„Първото ни занятие от тази поредица бе на тема „Плодни дръвчета“, като украсихме дръвчета в двора на детската ни градина с мартеници за празника на Баба Марта. Сега децата представиха Младенци, предстоят ни възстановки и на обичаите за Лазарица и Великден, с две думи – на цялата серия пролетни празници. Всички занятия от тази поредица се подготвят със съдействието на специалистите от Историческия музей в Плевен“, разказа Христинка Рангелова.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Възстановката на обичая Младенци бе представена от децата в една от залите на детска градина „Щурче“. Младенци е празник в народния календар, който се чества на 9 март и съвпада с църковния празник Свети 40 мъченици. Според народните вярвания това е деня на шарката – празнува се за омилостивяване на болестта и за здраве. Месят се обредни хлябове – младенци, боговица, квасеник, колачета и питки. Младенците се приготвят главно в Западна България. Те са четиридесет на брой и представляват кукли, нашарени с цев, като пъпките напомнят зърната на шарката. Младенците се намазват отгоре с мед и се раздават на всички деца в къщата, а които останат се раздават на съседските деца.
На този ден стопаните засаждат и 40 корена, и всичко се хваща. Вярва се още, че за да са здрави мъжете, трябва да изпият 40 глътки студена вода и да преглътнат 40 залъка хляб. В този обичай имаме и схващането, че денят представя началото на пролетта, следователно може да се отгатне къде и колко ще бъде плодородно тази пролет.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: