Има ли скандал в гилдията на художниците?

26.02.2015 15:00

За пореден път в арт-гилдията в Плевен се заформи нещо като скандал. В Комисията по култура на местния парламент постъпи „Изявление от плевенски художници, несъгласни с дейността и мениджмънта на Арт център – Плевен.” То бе последвано от писмено становище на Огнян Кузманов, уредник на общинския култуен институт. В крайна сметка, Комисията взе решение да изиска финансов отчет за дейността на Арт център – Плевен от счетоводството на общината, в едно от следващите заседания да изслуша петима представители на подписалите 42 художници, както и представител на Арт центъра. Комисията препоръча и финансов одит на Арт-центъра. Публикуваме без коментар становищата на двете страни.

27.06.artcenter

Изявление от плевенски художници:
„През 2012 г., благодарение на Община Плевен, на художниците в града беше върната Галерията в Градската градина. След затварянето на Общинската художествена галерия на ул.“Иван Вазов“№5, това стана единственото място, в което ние – плевенските художници, да излагаме свои творби. За съжаление, през двете години от своето съществуване Арт център – Плевен, се превърна не в място за изява на плевенските творци, а в частна галерия на така наречения арт мениджър – Огнян Кузманов”, пише в изявлението, което продължава с твърдението, че списъкът за изложби в Арт центъра е запълнен умишлено още в началото на годината с чужди мероприятия за две години напред. „Гостуващите изложби са на принципа на лична изгода за арт мениджъра Кузманов. Стратегията „създаване на културни мостове“ е изцяло обърната към него. Най- известните ни и титулувани художници никога не се канени в тези мероприятия (пленер в Поморие, изложба в сградата на Еврокомисията и др.), а именно: проф. Кирил Мескин, Юри Буков, Петър Мичев, Иван Велчев и др. Канят се едни и същи 10-12 човека близки на арт мениджъра”, твърдят художниците. Според тях, през 2014 г. в Арт центъра е направена една единствена продажба на картина на плевенски автор. За пример те дават бившата общинска галерия „Христо Бояджиев“, където почти от всички изложби е имало откупка. Самостоятелните изложби на плевенски автори през 2014 г. са били две – в бившата общинска галерия са били между 12 и 15 годишно.
Художниците питат защо и как се рекламират частни фирми вътре и пред Арт центъра и съобразени ли са рекламите с Наредба №4 за рекламната дейност на територията на община Плевен и Наредба №15 за реда и условията за поставяне на преместваеми съоръжения на територията на община Плевен? Големият транспарант поставен пред галерията рекламира мероприятие проведено през септември месец 2014г. за три дни. Рекламните табели вътре в галерията грозно съществуват на педя от детските рисунки, твърдят те.
Според подписаните творци, за две години арт-мениджьрът не е успял да привлече световно признати художници като акад. Светлин Русев, проф. Ивайло Мирчев, Милко Божков и др., които всяка година гостуваха в бившата общинска галерия; за откриване на мероприятията в Арт центъра, винаги се канят едни и същи балерина, певица, флейтистка, на които винаги се плаща, а на художниците не се плаща нищо и не се правят откупки.
Изявлението продължава с поредица от въпроси: На какъв принцип е избрано ателието за изработка на плакати и покани? На какъв принцип е избрано ателието за изработване на рамки, с което работи Арт център – Плевен, и съвпадение ли е, че там се продават и картини на арт-мениджъра? Защо виното играе такава голяма роля в Арт център – Плевен? „Имаше изложба в която се рисуваха картини с вино, през декември центъра беше предоставен за реклама на фирма винопроизводител. По време на изложба на монитора в галерията текат реклами на вина. На страницата на Арт център – Плевен, във Facebook се вижда снимка уредника рекламира вино. Проведе се изложба „Вино и жени“. Обсъжда се отдаване на залата за презентация на бяло вино. Имаме предвид, че това е галерия, а не панаирна зала, а също и място за работа с деца“, обосновават негодуванието си художниците. Те питат още защо арт-мениджърът Кузманов е със завършена художествена гимназия, а уредникът с художествена академия? Кога е на работа и какво е работното време на Огнян Кузманов? Уpeдникът на Арт център – Плевен, е и ръководител на детска занималня в събота (избран от Кузманов). За едното взема хонорар, а за другото заплата при положение, че не може да съвместява и двете дейности едновременно, твърдят художниците.
Защо не се проведе традиционната коледна изложба, на която художниците разчитат много, а вместо това арт-мениджьрьт организира пищен бал с подбран алкохол, деликатеси и забавна програма, питат още те. „Балът бе за „спонсорите“ на Арт център – Плевен, но на снимките публикувани от центъра във Facebook виждаме да присъстват близки роднини и приятелски семейства на Кузманов, двама художника приятели на арт-мениджъра, както и други лица, свързани близко с дейността на Арт център – Плевен, пише в изявлението. „На бала не бяха поканени плевенските художници. Те не са приятели на Арт център – Плевен. Пари за тях няма, няма и символична почерпка. Какво да говорим за уважение“, пишат обидените художници. За пример те дават Ловеч, където на традиционната коледна изложба за пореден път са били отделени пари и закупени 10 картини от ловешки автори.

Становището на единия от уредниците на Арт-център Плевен – Огнян Кузманов:
Относно изложбите на плевенски автори в Арт центъра
Основна цел и стратегия на Арт център Плевен е да представя българско съвременно изкуство на художници от цялата страна, както и на плевенски такива. Изложбите се случват в период от 20-30 дни. Приоритетни са две общи изложби на Дружеството на плевенските художници, както и самостоятелни такива. За културен сезон есен-зима 2015 има подадени заявки и са планирани да се реализират 4 изложби на плевенски автори – Красимир Яков, Данаил Мицев, Петко Петков и Пламен Моневски. Досега нямаме отказана изложба на художник и всички са добре дошли. За две години от създаването на Арт центъра са ни гостували много интересни изложби на колеги от дружествата на градовете Бургас, Русе, Добрич, София; младежки изложби от Пловдив, Бургас, Варна. През лятото на 2015 г. предстоят гостуващи изложби на Пазарджик, Варна, Габрово и Благоевград. Предстои и самостоятелна изложба на Теофан Сокеров – един от големите български художници. По този начин се дава възможност на реципрочен принцип плевенски художници да гостуват в общинските галерии на изброените градове. Селекцията, журирането и организацията на тези изложби е в ръцете на ръководството на СБХ – Плевен. Арт центърът само създава тези културни мостове, а организира гостуващите тук изложби. Обвинения в лична изгода са несъстоятелни и са груба манипулация. Лични са познанствата ми с голяма част от художниците в България и това в известен смисъл улеснява възможността да гостуват имена и изложби на високо професионално ниво. „Лична изгода” могат да имат само гражданите на Плевен, които се докосват до българското съвременно изкуство в неговото разнообразие и креативност.
Относно проектите
Интересен е фактът, че инициаторите на тази подписка са участвали и в двата проекта – Арт салона в Поморие и изложбата в София. Знаят много добре, че журирането на участниците се състоя в столицата и в състава на журито бяха имена на автори, които те си избраха. Още повече, че това беше частен проект на „Гранд хотел Поморие”. Изложбата в София е кураторски проект с идеята да гостува на различни места в България и в чужбина, като на всяка нова участниците се сменят на ротационен принцип. Така се дава шанс на всички, тъй като обема на излаганите творби е 20-25 – по две от автор.
Твърдението, че Кирил Мескин, Юри Буков, Петър Мичев, Иван Велчев, не са канени никога за участие, е откровена лъжа. Юри Буков беше поканен на пленера „Есен в Кайлъка”, но не дойде по лични причини. Затова пък сега участва, както и Петър Мичев, в текущата в момента изложба. Всички останали членове на дружеството се канят по електронен път от председателя Сашо Камбуров. Арт центърът е общинско звено и не участва в дейността на представителството на СБХ – Плевен.
Относно продажбите на картини
Нелепо е да бъдем обвинявани по въпрос с продажбите на картини. Арт центърът не е частна комерсиална галерия. При интерес за покупка на картина се спазват данъчните правила и оторизиран орган за това е счетоводството на „Културни институти” – Плевен. Всички знаем, че реален пазар на изкуство в България няма. Има частичен такъв, който на 90% е в сивия сектор. Художниците много добре знаят и упражняват това от години – продават от ателиетата си.
Относно големите имена в съвременното изкуство, които не са канени в Арт центъра
Лично съм канил признатите имена в изкуството (както ги наричат някои). Светлин Русев отказа с мотива, че залата е малка за неговите платна. Другите споменати също на този етап не проявиха интерес. Някои от тях искат изцяло финансиране, както и поне една откупка на картина, за да гостуват. За съжаление ние не разполагаме с бюджетни средства за целта.
Относно „едни и същи балерина, певица, флейтистка” не смятам, че е достойно да коментирам.
Рекламните материали
За всяка изложба се поръчват плакати – 5 до 7 броя и 120 покани, на стойност 150 лв. Още при създаването на Арт центъра проучихме пазара и събрахме няколко оферти. Спряхме се на най-ниската, като това не сваля изискването за ниво и качество на печата. Отскоро се появи още една по-изгодна оферта от друга фирма, която печата половината от материалите ни безвъзмездно. Тук е момента да благодаря на тези хора, че са запазили човешкото си лице и любовта си към изкуството и по този начин изказват своята признателност към нас.
Относно виното и неговата роля в Арт центъра, образованието и детските занимални
Във всички галерии в цяла Европа, в културни салони и центрове, вернисажите се правят с чаша вино за гостите. Глупаво е ние да се правим насила провинциалисти и да организираме изложби на читалищно ниво, без да обиждам читалищат. Личните подмятания за Владимира Йорданова, че рекламира вино в личната си фейсбук страница, са меко казано недостойни. С Владимира Йорданова работим в екип и кой какво е завършил – художествена гимназия или академия, сами може да прецените по творческите ни биографии. Аз се гордея с името си, работя за него 30 години и няма да позволя на самозванци да го петнят. За Владимира Йорданова казвам същото, макар че тя започва творческия си път сега и не е достойно да се убива шанса на младите хора в Плевен. Нейна е безспорната заслуга да се случи безплатната арт занималня за деца. Личните й контакти с фондация „Америка за България” са причина да получим за втора година финансиране от тях и съвсем нормално е тя да получава хонорар за работата си с децата в извънработното си време.
Относно Коледния бал
За пръв път успяхме да се отблагодарим на нашите приятели от Община Плевен, от Областната управа, медиите и спонсорите ни, за които организирахме една културна вечер по повод двегодишнината от създаването на Арт центъра. Коктейлът беше даден безвъзмездно от наш почитател. Все пак лимитът на възможно поканените беше 100 души, а Дружеството на плевенските художници наброява 100-120. През годината ги каним на всяка изложба, като на повечето присъстват 20-30 от тях, а на някои – 4-5.
Подмятанията, че на Коледния бал са присъствали мои лични приятели и роднини мога да отговоря, че дори жена ми не присъства. Имам много познати и приятели в този град и е нормално част от тях да са сред присъстващите. С Мис Плевен сме разговаряли тя да бъде лице на Арт центъра и по този начин да привлича младите на нашите изложби.
Рекламните табели
Рекламните табелки в Арт центъра са на нашите медийни партньори, както и на няколко плевенски фирми, които ни подпомогнаха преди 2 години в създаването на безплатната арт занималня, закупувайки материали за децата. Логото на хотела е, защото той подсигурява нощувките на нашите гости от другите градове. Медиите имат огромен принос за популяризирането на Арт центъра. Транспарантът пред Арт центъра е напълно спонсориран от фирма „Арт вижън” и те имат грижата да го свалят, уведомени са за това.
В заключение бих искал да кажа: Знам чия е инициативата срещу мен, но не бих искал да падна толкова ниско и да коментирам злобата и завистта в нашите среди. Наесен идват избори и мръсните номера набират скорост.
От 35 години рисувам и мисля, че познавам и старите, и младите художници на този град. От подписката може би половината не са ми познати като имена, които са направили нещо в изкуството.
Очаквайте следващата серия от конфликта след предстоящето заседание на Комисията по култура!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: