С изложба в Панорамата започват днес в Плевен проявите по повод 10 декември

05.12.2014 7:45

5.12.panorama

Днес стартират проявите по повод  10 декември – Ден на признателността на гражданите на Плевен към загиналите за неговото Освобождение и 137 години от Плевенската епопея. В 14 ч. ще бъде открита нова експозиция в заключителна зала на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, а клавирен концерт ще изнесе проф. Атанас Куртев от Национална музикална академия. На 5 и 6 декември в Спортната зала на УСШ пък ще се проведе турнир по футбол на малки врати за купата „Освобождението на Плевен”. Съвместна проява под наслов „Здравей, свободен Плевен” организират отново на 6 декември от 10 ч. Военноисторически музеи и ЦДГ „Чучулига”, а неин домакин ще е Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.
На 10 декември събитията започват в 9 ч. с представянето на изложба на открито „115 години Комитет Цар Освободител Александър ІІ” на оградата на Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”. Тържественият ритуал е с начален час 11 ч. на площад „Възраждане“, а от 12 ч. в двора на къща-музей „ Цар Освободител Александър ІІ” ще бъде представена историческа възстановка „Връщане сабята на Осман паша”. В същия ден Регионална библиотека „Христо Смирненски“ организира Ден на отворените врати с изложба ”Плевенската епопея в произведенията на изкуствата” и презентации.
Настроението привечер ще повдигне традиционният Празник на патриотичната и възрожденска песен, който започва в 16.30 ч. във Военния клуб, а от 18 ч. в ДКТ „Иван Радоев“ ще бъде изнесен юбилейният концерт на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” под наслов „Духът на Мизия“. За 20 ч. е предвидена празнична заря.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: