Успешно представяне на Валентин Митев на Европейското първенство по шахмат в Грузия

01.11.2014 10:07

Десетгодишният състезател на СКШ „Плевен XXI“ Валентин Митев зае престижното двадесето място на Европейското първенство по класически шахмат в Батуми, Грузия, което се проведе от 18 до 29-ти октомври. Малкият плевенски шахматист направи силно представяне в най-трудната възрастова група момчета до 10 години, сред многобройната конкуренция от 121 шахматисти.

va1
Типично за дебютант на такова голямо международно състезание, в първите партии Валентин не можа да преодолее смущението си и да се концентрира максимално в играта. Редуваше загуби и победи, което сковаваше играта му и преди почивния ден бе с актив от 2,5 точки от 5 възможни. В последните 4 кръга обаче малкият шахматист се мобилизира, игра безупречно, демонстрира своята класа и стремеж към по-добро класиране. След успешна серия от 3,5 точки от 4 възможни Валентин завърши с 6 точки от 9 изиграни партии и зае 20-то място.

va2
Едно представяне, вдъхващо увереност и оптимизъм.
Поредният успех на четвъртокласника от НУ „Христо Ботев“ Плевен е награда за положения труд, за помощта, която му оказва треньорката мс Христинка Илиева, за грижите, които полагат за неговото развитие родителите му и СКШ „Плевен XXI“.
Участието на Валентин Митев и на неговата треньорка мс Христинка Илиева на това Европейско първенство бе частично финансирано и от Община Плевен, за което Управителният съвет на плевенския клуб сърдечно благодари.
В същата възрастова група четвърти с актив от 7 точки се класира друг национал – шампионът на България за 2014 година Цветан Стоянов от ШК“Бургас 64″, носител на европейска титла при най-малките момчета до 8 години в Чехия през 2012 година.
Също четвърта с 6,5 точки, но при момичетата до 12 години се нареди другата българска надежда за медал – Нургюл Салимова от същия клуб, която бе европейска шампионка до 8 години в Албена през 2011 година.
Загуба в последния кръг лиши от титла и още една от фаворитките ни за медал – Габриела Антова от ШК“Шах XXI“ София, многократна медалистка през последните години от различни международни първенства, която по допълнителни показатели остана седма със същия актив.
Добър бе дебютът на състезание от такъв ранг за Елиф Мехмед,състезателка на ШК „ЦСКА“, шампионката на България при 10-годишните момичета. Тя успя да натрупа 6 точки, с които се нареди на 12-та позиция.
В първите двадесет се класира и Мартин Петров от „Столичен център по шахмат“, при 14-годишните момчета, който също събра 6 точки и с тях зае 18-то място.

va3
Другата плевенска шахматистка Симонета Иванова, състезаваща се за ШК“Бургас 64″, направи достойно представяне при най-големите, девойките до 18 години. Тя се нареди на двадесето място с 5 точки и показа, че със сигурност на нея може да се разчита и догодина, когато остава в същата възрастова група, и ще има вече реални шансове за още по-предно класиране.
Няма съмнение, че България има много млади шахматни таланти. Когато се създадат условия за тяхното откриване и развитие, те стават действителност и ни радват с резултатите си.
На Европейското първенство в Батуми участие взеха общо 989 шахматисти от 45 държави, като най-многобройна беше грузинската делегацията с 140 състезатели.
Представителите на домакините спечелиха 4 медала- 3 сребърни и 1 бронзов.
Класирането по медали оглавиха руснаците с извоювани 11 отличия- 4 златни, 3 сребърни и 4 бронзови медала. Традиционно силно се представиха и шахматистите на Азербайджан с 5 медала. Третата по сила страна на шампионата беше Армения с общо 3 призови места- 1 златен и 2 сребърни медала.
Българската делегация включваше 16 състезатели във възрастови групи до 8, 10, 12, 14, 16 и 18 години, момичета и момчета. Те бяха водени от националния детски селекционер гм Петър Великов. Националите ни извоюваха 2 четвърти, 1 седмо, 1 дванадесето, 1 осемнадесето и 2 двадесети места.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: