Над 1000 танцьори от 26 клуба в надпревара в тазгодишния фестивал „Мизия танцува“ (галерия)

01.11.2014 12:03

1.11.miziq1

Днес, навръх Деня на народните будители – 1 ноември, Плевен е домакин на четвъртото издание на Националния фестивал на клубовете за народни хора „Мизия танцува“ 2014. Стартът на форума, организиран от Фолклорен танцов клуб „Българско хоро“ – Плевен с ръководители Олга и Минко Мустакови, бе даден преди обед в зала „Спартак“. Проявата се организира с подкрепата на Община Плевен, като в тазгодишното издание в нашия град гостуват 26 клуба с над 1000 танцьори от цялата страна.

1.11.miziq2
По традиция, на старта на надпреварата домакините посрещнаха участниците във фестивала с пита, след което бе изтеглен жребият за реда, по който ще се представят клубовете. Гостите в зала „Спартак“ бяха поздравени от изпълнителите от Северняшки ансамбъл „Иван Вълев“ – Плевен, а приветствие към тях от името на кмета на Община Плевен, проф. Димитър Стойков, отправи експертът в Отдел „Образование и култура“ в Общината, Генади Динков. „Днешните будители са хората, които като вас, малко по малко събуждат българина към духовността и към неговите корени. Защото народния танц, българското хоро, го няма никъде на друго място по света. България е единствена и ние трябва да се гордеем с това“, обърна се той към участниците. Генади Динков пожела успех на всички, както и все така да носят в сърцата си духа на творчеството.

1.11.miziq3
Участниците във фестивала „Мизия танцува“ се съревновават в две групи – с до 30 и с над 31 участници, като в тях за цялостно представяне ще бъдат връчени първа, втора и трета награда. Също така, по традиция, организаторите ще дадат призове за „Най-оригинално представено хоро“, „Най-атрактивна група“, „Най-стилна група“, „Най-артистична група“. По регламент в рамките на шест минути съставите представят по две хора, като едното е по избор, а другото задължително от Северняшката област. Съответно ще има и специална награда за „Най-добро изпълнение на хоро от Северняшката област“.

1.11.miziq4
Критериите за оценяване са оригиналност при представяне на хорото, артистичност и емоционалност, оригиналност на изпълнението, стил и характер, както и техничност. С тежката задача да определят най-добрите танцьори е натоварено жури с председател проф. Даниела Дженева – ръководител на ансамбъл „Тракия” (Пловдив) и членове носителят на „Оскар” за фолклор – хореографът Димитър Манов, преподавателят в Нов български университет Мария Евтимова и доц. Георги Хинов – директор на Северняшкия ансамбъл. Церемонията по награждаването ще бъде в 15.30 ч. на площад „Възраждане“, като всички участници ще опитат да направят най-дългото хоро.

1.11.miziq5

 

1.11.miziq6

 

1.11.miziq7

 

1.11.miziq8

 

1.11.miziq9

 

1.11.miziq10

#тагове:

НАЙ-НОВИ: