Разширяване на обхвата на неизбежната самоотбрана искат от ВМРО

21.10.2014 16:47

21.10.vmro

Зачестилите криминално-битови престъпления в Плевенско, и най-вече в община Никопол, бяха тема на пресконференцията, която даде днес депутатът от Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Пред медиите той сподели, че е посетил Въбел и Новачене, а проблемите там са били обсъдени и с изпълняващия длъжността директор на ОД на МВР – Плевен, Валентин Петков.
Каракачанов отбеляза, че с едно изречение ситуацията в Никополско може да бъде описана с думите на жителка на едно от селата – „Вече ни е страх да живеем“, заявявайки, че без политическа воля от страна на правителството проблемът няма как са бъде решен. Години наред хората сигнализират за случващите се престъпления, медиите пишат за тях, но така и не сме видели адекватна реакция от страна на българските управници, посочи депутатът. Според него, командироването на жандармерия на невралгичните места не е решение на въпроса, подчертавайки, че най-важното е местният криминален контингент да бъде следен, като бъдат инсталирани камери. По думите на Красимир Каракачанов, едно такова мероприятие би струвало около 50-60 хил. лв. за всяка община, а за 28-те области на страната сумата ще бъде колкото бюджета за подслушване, „поискан от един министър преди няколко години“. „Друг важен момент е полицията да не бъде концентрирана само в областния или общинския център, а да бъде разхвърляна по населените места. Това може да стане чрез пренасочване на щата към рисковите райони в съответните общини“, сподели Каракачанов.
Колкото до наложителните законови промени, той изтъкна разширяването обхвата на неизбежната самоотбрана, като в закона бъде упоменато, че не само жилището ти, но и имотът ти, е неприкосновена собственост. „Трябва да бъде разрешено хората да защитават и себе си, и своя имот със законно притежавано оръжие. Само така ще има респект от страна на криминалния контингент, който обира обикновените хора по селата“, категоричен бе Красимир Каракачанов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: