Елате в РИМ – Плевен и вижте част от най-отровните змии на планетата! (галерия)

01.10.2014 13:08

1.10.rim1

От днес до 27 октомври в Отдел „Природа“ на Регионален исторически музей – Плевен е представена изложбата „Екзотични влечуги” на Тракийското херпетологично дружество. То притежава най-богатата колекция в България от живи представители на влечуги, обитаващи тропическите страни. Изложбата не само популяризира видовото разнообразие при влечугите, но и дава възможност за по-пряк визуален контакт на посетителите с тези непознати за нас видове животни.
Изложбата приема посетители с работно време от 10,00 ч. сутринта до 19,00 ч. вечерта с почивен ден неделя. Вход: възрастни – 3,00 лв; ученици, студенти и пенсионери – 2 лв., деца до 7 г. – 1 лв.

1.10.rim2
Както сподели Георги Еленски – един от създателите на Тракийското херпетологично дружество – Хасково, това е третото й гостуване в Плевен, като поне десет от животните не са показвани пред публиката в нашия град. Представяме около 40 екземпляра, като сред тях са и три от десетте най-отровни змии на планетата – австралийска смъртоносна змия, тайпан и черна мамба, а също така в изложбата са включени крокодил, варан, игуана, мадагаскарска хлебарка, сподели той.

1.10.rim4
По думите му, над 60% от животните са отровни, тъй като желанието на организаторите от Тракийското херпетологично дружество е да покаже, че отровните влечуги не са чак толкова опасни и ако човек е спокоен, може да ги контролира сравнително безопасно. Разбира се, не препоръчваме това да се прави от хора без опит, тъй като тогава степента на риск е много висока, отбеляза Георги Еленски. Най-големият представен екземпляр е четириметровият мрежест питон, който в индийската джунгла основно се храни с маймуни, но има случаи и на хора, изядени от този тип змия.

1.10.rim3
Интересно за зрителите е, че част от неотровните представители могат да се пипнат. Това са смоковете, анакондите, варанчетата, игуаната, с които особено малчуганите могат да се забавляват. Георги Еленски отбеляза, че част от тях са подходящи и за домашни любимци. Змиите се хранят основно с плъхове и мишки, а вараните, крокодилите и кайманите са месоядни, като най-лесно е да ги храниш с разфасовани пилешки крилца, посочи херпетологът.

1.10.rim5
Еленски сподели, че е единственият от екипа, който никога не е хапан от отровна змия. „За щастие, моите колеги са хапани само от пепелянки, които са относително слабо отровни – лежали са в болница за по една седмица, но не са имали сериозни проблеми. Един от състудентите ми в Пловдив, обаче, е хапан от гюрза, чиято отрова е много скъпа. По стечение на обстоятелствата, единствената доза серум изтече на земята и се наложи да карат противоотрова от друго място, като всичко, слава Богу, приключи добре“, разказа Георги Еленски. Специалистът по змиите отбеляза, че при пътуването на изложбата се носи комплект серуми за всички змии, така че няма проблем, дори и да се случи неочакван инцидент.

1.10.rim6

 

1.10.rim7

 

1.10.rim8

 

1.10.rim9

 

1.10.rim10

#тагове:

НАЙ-НОВИ: