От днес стъпва в длъжност новият директор на Филхармонията, Любомир Дяковски

01.09.2014 9:08

1.09.dqkovski1

От днес, 1 септември, в длъжност стъпва новоизбраният директор на Плевенска филхармония, тенорът Любомир Дяковски. Ще припомним, че той спечели обявения от Министерство на културата конкурс, на който се явиха още бившият шеф на културния институт Евлоги Илиев и диригентът Иван Илиев.
Любомир Дяковски е сред основателите на Плевенска опера „Христо Бръмбаров“ и е бил в нея до закриването й. Пял е на всички български оперни сцени. Репертоарът му включва над 50 роли от световната оперна и оперетна класика. Пее теноровите сола в над 30 меси, оратории и реквиеми с най-големите български хорове от София, Пловдив, Русе, Бургас и Варна, с хора на Радио и Телевизия Загреб, Хърватска, както и с Хора на виенските момчета. Работи с най-престижните симфонични оркестри от София и страната, участва в най-големите фестивали – Софийски музикални седмици, Мартенски музикални дни, Варненско лято, Зимни – вечери – Пловдив, Лауреатски дни „Катя Попова“ – Плевен, както и на престижния Европейски фестивал в Дубровник. Инициатор и първи изпълнител в България на „Меса ди Глория“ от Пучини с хор и оркестър на БНР, с диригент Васил Казанджиев.

1.09.dqkovski2
Той е единственият оперен певец, осъществил издаването на оперен албум с Пловдивска филхармония под диригентството на Добрин Петков. С него Дяковски изпълнява едни от най-трудните произведения – „Матеус – Пасион“ от Бах, „Песни за земята“ – Малер, „Страници от Фауст“ – Менделсон, реквиемите на Моцарт и Верди. Десетгодишното сътрудничество с Добрин Петков го изгражда като творец, отговорен, взискателен и толерантен към музиката и тези, които я създават. Търсещ стила, красотата и съвършенството на звука.
С диригента Константин Илиев – Софийска филхармония и Хор „Светослав Обретенов“, пее „Сътворението“ от Хайдн на Софийски музикални седмици. Към диригентската плеяда, с която работи, трябва да прибавим и Васил Стефанов, Васил Арнаудов, Михаил Милков, Георги Робев, Иван Маринов, Михаил Ангелов, Димитър Манолов и др.
Като солист на Мъжки камерен хор под диригентството на проф. Димитър Русков, Любомир Дяковски е осъществил стотици концерти в чужбина и записи за „Хармония Мунди“ и „Балкантон“. 28 години е солист на Големите донски казаци – Виена. Мениджър и солист на Тримата славянски тенори.
Спектаклите и концертите, които Дяковски изнася у нас и в чужбина (около 5 000), са на най-престижните световни сцени – Музикферайн и Концертхаус – Виена, театрите „Шатле“ и „Шанз Елизе“ – Париж, Концертхаус – Берлин, зала „Чайковски“ – Москва, залите на Берлинската, Мюнхенската, Кьолнската, Ленинградската филхармонии, Линкълн център – Ню Йорк, катедралите „Свети Стефан“ – Виена, „Свети Михаил“ – Хамбург, „Сен Жермен“ – Париж, Лондон, Амстердам, Мадрид, Люксембург, Франкфурт на Майн, Цюрих, Женева, Мексико и др.
Любомир Дяковски участва в благотворителни програми на различни фондации и организации у нас и в чужбина. Негов сингъл на песента „Вечерний звон“ е продаден в 100 000 броя в Австрия и Германия и със средствата е лекувано заболяло от левкемия дете от Чернобил в болницата „Света Анна“ във Виена. Участва и в много лични инициативи, свързани предимно с Плевен. Почетен гражданин на Плевен и Дупница.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: