Последната вечер на Мерилин Монро гледаме на сцената на Драмата

23.04.2014 14:10

23.04.dkt1

Най-новото заглавие от афиша на плевенския ДКТ „Иван Радоев“ – моноспектакълът „Мерилин Монро – възход и агония“, ще бъде представено премиерно утре от 19 ч. на сцената на Театъра. Негов автор е Димитър Христов, постановката е на проф. Елена Баева, сценографията – на Виктор Георгиев, костюмограф е Мария Блажева, а музикалното оформление е дело на Мартин Найденов. Аудиото и мултимедийният дизайн са поверени на Асен Антонов, а в ролята на Мерилин Монро зрителите ще видят Надя Новоселска.
Обичам плевенския театър и още през 2003 г., когато поставих тук „Златният храм“, в който дебютира популярният вече актьор Веселин Плачков, бях впечатлена от професионалното ниво, сподели пред „Плевен за Плевен“ режисьорът на „Мерилин Монро – възход и агония“, проф. Елена Баева. За самото заглавие тя разказа, че текстът е написан от Димитър Христов през 1989 г. и е бил публикуван в списание „Театър“. Получих покана от директора Илко Иларионов да поставя на плевенска сцена този моноспектакъл, като ролята в него ще изпълни моята ученичка Надя Новоселска, посочи проф. Баева, изразявайки очакванията си, че младата актриса ще успее да респектира и развълнува публиката със своята игра и певчески качества. Опитахме да направим представлението с много обич към самата Мерилин Монро и към съдбата на т.нар. звезди – тези талантливи хора, които в един момент биват погълнати от рекламата, губейки възможността да разкрият истинските си още по-богати и разнообразни качества, каза режисьорът. Моноспектакълът обхваща целия житейски път на Монро – от детството до нейната смърт, като той е един вид равносметка, която актрисата прави за своя живот, в последната си нощ, допълни проф. Баева.

23.04.dkt2
По думите на проф. Елена Баева, екипът, работещ по моноспектакъла, е успял до голяма степен да докара визуална прилика на Надя Новоселска с Мерилин Монро, без обаче да правят копие едно към едно. Съсредоточихме вниманието си по-скоро върху вътрешните конфликти и проблеми на един много талантлив човек, отбеляза тя. Именитият ни режисьор не скри, че акцент в моноспектакъла са най-важните мигове от живота на секссимвола, а посредством мултимедията участие неизбежно взема и президентът Кенеди.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: