Традиционният пролетен бал се проведе в Радомирци

26.03.2014 8:07

26.03.radomirci1

Под мотото „Да съхраним българското“ протече традиционният пролетен бал в село Радомирци. В него се включиха участници на възраст от 7 месеца до 77 години. Пролетният бал в село Радомирци има дълга, почти стогодишна предистория. След повече от 20-годишно прекъсване, той е възстановен през пролетта на 2009 г. от родолюбиви читалищни деятели и така до ден днешен – с помощта на кметството, Общината и читалището тази традиция продължава.
С приветствените думи на секретаря на читалището Нели Хинкова беше открито тазгодишното издание на празника. Тя благодари за подкрепата на Община Червен бряг, на местните фирми и спонсори, с чието съдействие традицията успява да се съхрани и продължи във времето. В празничната програма се включиха певческата група при НЧ „Огняна”, деца от ОУ „Отец Паисий” – Радомирци и Вокална група „Пей сърце” при Клуб на пенсионера „Еделвайс” от Луковит.
Най-вълнуващата част от тържеството беше импровизираното ревю на народни носии. Началото поставиха представителите на НЧ „Развитие” от Телиш с красивите местни автентични носии – съпроводени с любопитен коментар за изработката на всяка една от тях. Последваха ги участниците от НЧ „Христо Ботев” от Горник, с лятна и зимна женска народна носия и с традиционната мъжка носия от този край. С много аплодисменти беше посрещнато и дефилето на домакините от Радомирци, но най-атрактивната част бяха най-малките жители на селото.
Първото място при женските носии беше присъдено на Виолета Петрова от Телиш. За най-красива автентична мъжка народна носия беше обявена премяната на Галин Иванов от Горник, а при децата на първо място журито класира Преслав Красимиров от Радомирци. Освен специалните грамоти и награди за участниците, всички бяха нагостени с вкусни ястия, приготвени от гостоприемните домакини.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: