Името „Червен бряг“ ще носи улица в Словакия

19.02.2014 13:09

19.02.cherven

Улица в словашкия град Спишски Хрхов ще носи името „Червен бряг“. Това заяви неговият кмет Владимир Ледецки при подписване на договора за побратимяване с Червен бряг. От 10 до 13 февруари червенобрежка делегация, начело със зам.-кмета и секретаря на Общината, посетиха словашкото селище, а визитата бе част от съвместния проект „Въвеждане на иновативен модел на общинско социално предприятие – стъпка към интеграция на уязвимите групи в община Червен бряг”. Той се реализира в рамките на Програма „Без граници“ – фаза 2 и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.
Червенобрежката група се запозна на място с вече успешно реализирано такова предприятие в Спишски Хрхов. Кметът на селището Владимир Ледецки, който от 15 години е на този пост, е сред идеолозите на проекта за намаляване на безработицата и наемане на работа на роми, които са и преобладаваща част от населението в този край. Изграденото там социално предприятие вече десет години работи успешно като непрекъснато се развива и надгражда. Минало е през различни етапи от развитието си – от ЕТ през НПО, за да се пререгистрира последно като общинско ООД. Днес във фирмата работят 40 човека като печалбата се инвестира обратно във все нови и нови производства, закупуване на техника и нови сгради.
Иновативната практика на Спишски Хрхов е революционна и за самата Словакия, затова Кметството отпечатва каталог, в който са описани всички етапи и производства на фирмата, както и необходимите капитали и работна ръка за всяко едно от тях. Той бе представен пред кметове и бизнесмени от региона, в рамките на втория ден от посещението на червенобрежката делегация. С намерението да си сътрудничат при изграждането на подобно предприятие в нашия град, както и с желанието за културен и стопански обмен, бе подписан договорът за побратимяване между Червен бряг и Спишски Хрхов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: