През 2015-а ще приеме първите си 60 студенти Факултетът по фармация към МУ – Плевен

10.02.2014 14:55

10.02.mu1

Пресконференция по повод изграждането на Факултет по фармация към Медицински университет – Плевен даде днес в БТА ръководството на висшето учебно заведение. Ще припомним, че проектът бе одобрен от Министерския съвет, като той ще бъде финансиран с 3.8 млн. лв. от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Ректорът на Университета, проф. Славчо Томов, припомни, че новото ръководство на МУ, избрано преди една година, си постави амбициозната задача и тя бе заложена в неговата стратегия. Преди това, обаче, ние направихме обстойно проучване дали това въобще е възможно да се случи, а щом сме тук пред вас, отговорът категорично е „да“, сподели проф. Томов. Той бе категоричен, че Медицинският университет разполага с необходимия потенциал за реализирането на проекта от гледна точка на кадри и чрез малко външна помощ ВУЗ-ът ще успее да окомплектова структурите и катедрите на новия факултет.

10.02.mu2
Идеята ни е той да не дублира наличните структури в останалите висши учебни заведения, тъй като факултетът няма да обучава единствено кадри за аптечната мрежа, а също и такива за фармацевтичната промишленост, заяви ректорът. В тази връзка, проф. Томов разкри, че вече са водени предварителни разговори с фармацевтични заводи възпитаниците на факултета да провеждат учебните си практики там. Ректорът отбеляза, че вече се работи усилено и по акредитацията на Факултета по фармация, като проектът предстои да бъде внесен до няколко седмици в Националната агенция по оценяване и акредитация. Ако всичко върви по план, факултетът ще приеме първите си студенти през учебната 2015/2016 г. Тогава ще бъдат приети първите 60 студенти – засега само от България, но по думите на проф. Томов, вече има интерес към обучение във Факултета по фармация и от чужденци.
Помощник-ректорът на МУ, Олег Караджов, сподели повече за характеристиките на бъдещата сграда, която ще бъде изградена източно от Ректората, като разгърната й площ ще е 3500 кв. м. Тя ще е на три етажа и ще разполага с две огледално разположени амфитеатрални зали с капацитет за около 100-110 човека, конферентна зала, както и катедри по отделните предмети с лаборатории според съвременните изисквания.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: