Столичаните от „Чанове” грабнаха голямата награда в третото издание на „Мизия танцува”

26.10.2013 17:26

26.10.nagradi1

Танцьорите от клуб „Чанове” – София станаха носители на голямата награда от третото издание на Националния фестивал на клубовете за народни хора „Мизия танцува 2013”, който се проведе днес в Плевен. Организатор на проявата бе Фолклорен танцов клуб „Българско хоро” с ръководители Олга и Минко Мустакови, а проявата бе под патронажа на кмета проф. Димитър Стойков. „Чанове” пребориха тежка конкуренция от още 34 състава от цялата страна, представени от над 1500 танцьори. Церемонията по награждаването се състоя на площад „Възраждане” и събра хиляди почитатели на родния фолклор, като фестивалът „Мизия танцува” за поредна година защити името си на една от най-значимите прояви, организирани в нашия град.

26.10.nagradi2
Журито с председател проф. Даниела Дженева и членове Мария Евтимова – преподавател в Националното училище за танцово изкуство, хореографът Димитър Манов и директорът на Северняшкия ансамбъл доц. Георги Хинов присъди втората награда на „Гайтани” също от столицата, а престижното трето място бе за „Пълдин” – Пловдив.

26.10.nagradi3
Както и в предишните две издания на фестивала, организаторите бяха подготвили още куп награди за участниците. Призът за най-стилна група грабна „Акцент” – София, втори останаха танцьорите от „Капаклия” – Елин Пелин, а трети – „Български огън” – София. За най-атрактивен клуб бяха определени „Фолк фитнес маниаците” от Дупница, а след тях се наредиха „Нашенци” – Русе и „Славянци” – Славяново. Журито връчи награди и за най-оригинално представено хоро. Първи стана клуб „Хоро” – Козлодуй, втората награда бе за „Иглика” – Царево, а третата – за „Илинден” – Петрич. В раздел „Най-артистична група” с първа награда от Плевен си тръгнаха „Веселяците” от Свиленград, следвани от „Седеф” – София и „Пендари” – Банкя.

26.10.nagradi4

За най-добре представено хоро от Северна България първи на стълбичката се наредиха танцьорите от клуба към Лесотехническия университет в София, втори – „Ритъм седем осми” – Варна и трети – „Седем осми” – Добрич.
Всички те получиха изящни купи, грамоти и предметни награди, а първите три състава в класирането за цялостно представяне бяха поощрени и с парични награди.

26.10.nagradi5

Подаръци от „Българско хоро” имаше и за ръководството на Община Плевен, както и за един от членовете на журито – хореографа Димитър Манов, който днес празнува именния си ден. За доброто настроение на хилядите на площада се погрижиха и изпълнителите от Северняшкия ансамбъл, които представиха част от най-новата си програма.

26.10.nagradi6

 

26.10.nagradi7

 

Текст и снимки: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: