Светила на медицината са в Плевен за научна среща с международно участие

25.10.2013 17:47

25.10.hasumi1

Седмата Национална среща с международно участие на Международна изследователска фондация „Хасуми – България” бе открита днес в Телекомуникационния ендоскопски център при МУ-Плевен. Срещата ще продължи и утре, като съорганизатори на събитието са МУ-Плевен и Медицинското отделение на БАН. Форумът е със специалната подкрепа на акад. Благовест Сендов – посланик на Република България в Япония (2003-2009 г.) и почетен член на Настоятелството на Фондация Хасуми – България.

25.10.hasumi2
За научния форум в нашия град са самият д-р Кеничиро Хасуми, основател на Международна изследователска фондация „Хасуми”, проф. Дийн Ман, ръководител на отдела по имуногенетика към Катедрата по патология в Университета на Мериленд, проф. Франк Рьосел, ръководител на отдела по вирусни трансформационни механизми към изследователската програма „Инфекции и рак” на Немския център за изследване на рака, председателят на Настоятелството на Фондация „Хасуми” в България проф. Иван Черноземски, акад. Благовест Сендов, акад. Богдан Петрунов. На срещата ще бъде представен научноизследователският проект на д-р Хасуми за създаване и прилагане на терапевтична противоракова ваксина, разработки на български учени за вирусната и бактериална етиология, за лечение на онкологичните заболявания и средства за укрепване на имунната система.
Поласкани сме от факта, че за втори път сме домакини на тази конференция, а това показва, че сме желан партньор в една толкова сериозна инициатива, сподели ректорът на МУ, проф. Славчо Томов. Той не скри, че тенденцията за увеличаване на нарастване на онкологичните заболявания по целия свят- във всички възрасти и локализации, е особено тревожна. В този аспект, всяка една инициатива, която би допринесла с нещо да намалим и заболеваемостта, и смъртността, има огромно значение, отбеляза той.

25.10.hasumi3

Д-р Кеничиро Хасуми е основател на Международна фондация „Хасуми”. Специализира в областта на раковата имунотерапия и лечение на пациенти в последен стадий. Посветил е своя живот на изследвания, свързани с усъвършенстване на противораковите ваксини и клиничното им приложение. В качеството си на председател на Международната изследователска фондация „Хасуми” в САЩ, работи за изграждането на международна мрежа за изследване и разработка на различни видове лечение на рака, събиране и анализ на данни от прилаганите лечения по света. Работи активно за подпомагане на онкологично болните пациенти, ненастанени в лечебни заведения, за подобряване на качеството им на живот и др.

Текст и снимки: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: