Кметът на Плевен отказа да се извини на шефката на Историческия музей. Общува с избирателите през Пресцентъра на Общината

07.10.2013 14:02

Днес, понеделник, 7 октомври, кметът на Плевен проф. Стойков трябваше да се извини публично на директорката на РИМ Плевен Стефка Григорова. Това не се случи, щото нямаше и редовен брифинг на градоначалника в Общината. Вместо среща „лице в лице”, плевенските представители на медиите получиха 2 файла от Пресцентър на Община Плевен. Първият – със становището на Община Плевен по случая. Вторият – с Отворено писмо от колектива на РИМ Плевен. В последното, обаче, няма нито подписи на адресата, нито подписи на подкрепилите същото.

stefka1

Рунд Първи, 3-ти октомври
Пресконференция по повод сагата от съдебни дела, които води в търсене на истината за себе си и обществото, даде днес / 3 октомври/ уволненият директор на Регионалния исторически музей – Стефка Григорова. Преди 2 години тя бе уволнена, след над 30 години работа в Музея, от току-що избрания кмет на Плевен проф. Стойков, поради „липса на квалификация”… Нещо повече: публично бе обвинена от градоначалника „безстопанственост и финансови злоупотреби в културния институт”.

“Прокуратурата започна проверка за това, дали съм извършила финансови злоупотреби, както и за причините за спукването на радиаторите в експозиция “Възраждане”. Два пъти бях в Икономическа полиция и Окръжна прокуратура, която в крайна сметка постанови, че в качеството си на директор на на Историческия музей не съм проявила безстопанственост и не съм извършвала злоупотреби”, заяви днес пред журналисти в офиса на Граждански контрол – Стефка Григорова, показвайки официалния документ от институцията.
Решението на Прокуратурата, обаче, е обжалвано от кмета в Окръжния съд, а Григорова е информирана, че Темида отменя постановлението на Прокуратурата, като е разпоредено ново досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 219, ал. 1 от Наказателния кодекс, присъдата за което е до 5 години лишаване от свобода.
За да защити името и достойнството си, както и убедеността в законността на действията си като директор, в седемдневен срок, ексшефът на музея внася жалба в Апелативния съд във Велико Търново срещу определението на Окръжен съд Плевен, като цялото дело е изискано от Прокуратурата. Решението на инстанцията: окончателно и безвъзвратно потвърждава решението на Окръжна прокуратура – Плевен затова, че не е извършила никакви престъпления, като директор на РИМ.

“Зная, че същото писмо е получил и кметът проф. Стойков, като очакванията ми бяха, че на някой от редовните си брифинги той ще намери сили на управленец и достоен човек да ми поднесе извиненията си за клеветите които изрече по мой адрес. Това не се случи и ако не стане факт и на брифинга в понеделник /7 октомври/, ще потърся правата си в съда”, категорична е Григорова. Исковата си молба за клевета, тя ще внесе срещу проф. Стойков, не в качеството му на кмет на Плевен, а като частно лице, за да не се наложи за пореден път да бъдат харчени парите на плевенските данъкоплатци за деянията на длъжностни лица.

kmet1
Рунд 2, 7-ми октомври
Становище на Община Плевен

По повод изявления на г-жа Стефка Григорова – бивш директор на РИМ – Плевен, относно Решение на Апелативния съд във Велико Търново, ще припомня, че докладът за извършен одитен ангажимент относно финансовото управление на бюджета на Регионален исторически музей – Плевен, съдържа редица констатирани нарушения на Григорова по време на управлението на поверения й културен институт.
Вследствие на еднолично взети решения от директора на музея е допуснато наличието на просрочено задължение за консумирана топлоенергия. Въпреки наличен финансов ресурс за покриването на задължението към ТЕЦ – Плевен, без да оцени риска от настъпването на вредоносно събитие, директорът на РИМ е допуснал настъпването на имуществени вреди за музея.
Допуснати са пропуски в резултат на липса на вътрешни правила за възлагане на обществени поръчки, както и недостатъчната квалификация на персонала. Нарушени са нормативните изисквания при провеждане на обществена поръчка за осигуряване на достъпна среда в музея, като директорът на РИМ със своя заповед се самоназначава за оценител на офертите, без да подпише декларация за безпристрастност и поверителност.
Не е установен реално функциониращ контрол на приемането и разходването на паричните дарения, което създава риск за неспазване волята на дарителя.
Възложено е и изпълнено обновление на експозициите в зали 19 и 20, без съгласуван с Министерство на културата проект, което е нарушение на изискванията на чл. 14, ал.1, т. 13“б“ от Закона за културното наследство.
Нямам обяснение защо съдебните инстанции не са взели под внимание тези безспорни факти за допуснати нарушения.
На тези основания не виждам повод да поднеса извинения на г-жа Стефка Григорова. Нямам притеснения от намерението й да заведе дело за клевета срещу мен, защото по този начин ще мога да докажа публично своята теза.

rimpleven
Рунд 3,
ДО ПРОФ. Д-Р ДИМИТЪР СТОЙКОВ,
КМЕТ НА ОБЩИНА ПЛЕВЕН
ДО ВСИЧКИ МЕДИИ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от колектива на Регионален исторически музей – Плевен

Ние, служителите в Регионалния исторически музей – Плевен, изразяваме категорично несъгласие с твърденията на бившия директор на РИМ г-жа Стефка Григорова по времe на срещата й с представители на медиите миналата седмица. Аргументите ни са следните:
Първо – изявлението й за липсата на констатирани нарушения в доклада за извършения финансовия одит на Община Плевен е абсолютно невярно. В доклада, който се базира на документи от служебния архив на музея, ясно са формулирани заключенията за извършените нарушения на редица закони от г-жа Григорова, довели до негативни за институцията последици.
Второ – голословно е твърдението й, че служителите на музея са принуждавани да участват в подписка срещу нея. В исканията си сме били искрени и единодушни, в което всеки, който желае, може да се убеди.
В продължение на една година ние нееднократно сме се обръщали със сигнали за нарушения на г-жа Григорова и искане за освобождаването й както към кмета на Община Плевен, така и към Министерството на културата.
Вследствие на неефективното й управление Министерството предприе проверка в музея, в резултат на която на нейно име издаде Принудителна административна мярка.
Трето – г-жа Григорова си позволява да прави внушения за работата на една институция, към която тя има доказано с действията си негативно отношение. Дейността на музея се оценява реално от Община Плевен, от Министерството на културата и от обществеността, а не от отделни личности без принос за положителната визия на културния институт.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: