215 водностопански обекта бяха проверени

12.12.2012 12:15

Междуведомствената комисия за проверка на техническото и експлоатационно състояние на потенциално опасните водностопански обекти (ПОВО), аварийното планиране и проводимостта на речните русла в област Плевен, назначена със заповед на областния управител, извърши есенна проверка, съгласно предварително утвърден график. Проверени бяха 215 обекта, в т.ч.: 39 язовира, 17 реки, 113 мостове, 35 предпазни диги, 2 отводящи дерета, 3 канала, една кейова стена на р.Дунав, 5 участъка от корекции, в т.ч. премахване на мост-брод, премахване на бент и възстановяване проводимостта при мостове.
Актуализиран беше списъкът на потенциално опасните водностопански обекти на територията на област Плевен и към месец ноември 2012 г., той включва 82 обекта, в т.ч. 39 язовира и 43 хидротехнически съоръжения. По време на есенната проверка на междуведомствената комисия са съставени са 102 констативни протокола с 463 предписания. Комисията установи, че за всички потенциално опасни язовири, корекции на реки и предпазни диги има изготвени актуални аварийни планове. Собствениците и ползвателите са осигурили частично материално-технически аварийните планове: оборудвани са аварийни складове, аварийните планове са обезпечени до известна степен с техника и аварийни групи. До всички язовири е осигурен транспортен достъп, предимно по земен път, с високопроходима техника. Спазват се предписаните при пролетното обследване задължителни контролни коти на завиряване на язовирите.
При извършеното обследване на проводимостта на 113 моста е констатирано, че в изпълнение на направените предписания от комисията, Областно пътно управление-Плевен е почистило храстовидната и дървесна растителност в зоната на мостовете от републиканската пътна мрежа. Почистен е и жп моста при Плевен. Проводимостта на реките е намалена в зоните на повечето мостове общинска собственост, като с най-висок риск са мостовете разположени на територията на населените места.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: