12 февруари – Денят на леденото вино
През 1829 г. гроздоберът в Германия бележи своя крах – кисели, неузрели и негодни за вино гроздове. Повечето винопроизводители са се отказали да оберат злополучния урожай. Зимата била сурова и студена. Температурата в лозята край град Хесен, на река Рейн достигнала -22 градуса. Селскостопанските работници с мъка на сърцата гледали замръзналите гроздове и решили все пак да ги съберат. Направили от тях вино и това се оказал невероятен еликсир за небцето и душата. Така на 12 февруари 1830 г. обявили тази дата за Ден на леденото вино.
До момента все още има винопроизводители, които произвеждат ледено вино. От замръзналото грозде се произвежда малко количество, но силно концентрирано и много сладко вино. За направата на 500 грама вино са необходими 13-15 кг замръзнало грозде. От 50 тона грозде се получава около 2 тона качествено вино. И още нещо: не всяка година замръзналото грозде става за ледено вино. Винопроизводителите са забелязали, че най-доброто ледено вино става веднъж на всеки четири години.
НАЙ-НОВИ:
- Спартак (Плевен) победи с 2:1 Несебър като гост
- Росица Денчева се класира за финала на турнир за жени в Гърция
- Включват ни във Viber група и обещават лесни печалби, а мамят за пари
- Пролетен празник за мама в Частна детска градина „Първите седем“ - Плевен
- Как лечението с кислород в барокамера може да помогне при лаймска болест
- Облачно и топло време в Плевен, максималните температури ще са между 16° и 18°
- Днес имен ден празнуват Лея и Лия, Росен, Росица, Пролет
- 22 март – Световен ден на водата
- Медицински университет – Плевен бе домакин на заседание на Съвета на ректорите на висшите училища в България
- Росица Денчева се класира за полуфиналите на турнир за жени в Гърция