Лазерна хирургия прилагат гинеколози в  ,Мама и Аз‘ Плевен с единствената в страната специализирана апаратура

25.10.2024 14:32

Използването на най-модерната техника съхранява репродуктивните способности на жени с ендометриоза

 

Екип от специалисти по акушерство и гинекология в  ,Мама и Аз‘ Плевен оперира пациенти с ендометриоза, посредством най-нова техника за съхраняване на репродуктивната способност при жените. Отделението по обща и онкологична гинекология, с ръководител д-р Александър Любенов, д.м., е единственото в страната, което извършва лазерна хирургия с най-новия модел специализирана апаратура.

Лазерната хирургия позволява минимално инвазивно лечение на редица гинекологични заболявания и по-специално на различните форми на ендометриоза.

Ендометриозата е една от основните причини за безплодие при жените, болезнена менструация, болки при полов контакт. Тя е широко разпространена в световен мащаб – една от десет жени в репродуктивна възраст страда от заболяването. Ендометриозата води до усложнения, които се отразяват върху качеството на живот на пациентките, женското репродуктивно здраве и шансовете за скорошно забременяване.

„Чрез уникалната си технология, лазерът позволява прецизен контрол и води до безпрепятствено протичане на лечението. Лазерът ефективно изпарява ендометриозните лезии, без да променя функцията на яйчниците или да намалява броя на наличните фоликули, като по този начин съхранява яйчниковия резерв. Болката след лечението е сведена до минимум и оздравителният процес е значително съкратен“, информира д-р Атанас Александров, акушер-гинеколог към високотехнологичния комплекс  ,Мама и Аз‘.

Според д-р Десислава Кипрова, д.м., лазерът предлага широка гама от възможности за лечение, както при лапароскопии, така и при хистероскопии, оперативни интервенции върху маточната шийка и др.

Методът е многофункционален. Посредством него могат да се лекуват ендометриозни кисти на яйчниците, ендометриоза на матката, както и повърхностни и дълбоко инфилтриращи ендометриозни импланти по тазовия перитонеум, чревни бримки и други. Приложим е и при миома на матката, яйчникови кисти с друг произход, отстраняване на сраствания и на маточни тръби, както и при различни вътрематочни лезии, като полипи, субмукозни миомни възли, изменения по маточната шийка.

„Контролираното рязане с лазерна светлина почти няма въздействие върху маточната мускулатура и по този начин се избягват болезнените контракции. Лазерът гарантира поддържане на постоянен ясен образ на оперативното поле, което е важен момент за постигане на максимална прецизност и безопасност за пациентите“, споделя д-р Кипрова.

Специалисти от отделението по гинекология ежедневно извършват прегледи и консултиран пациентки с ендометриоза. Те се извършват по график, след предварително записване на тел.: 064/ 678 400.

Информация и снимка: ,Мама и Аз‘ Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: