Кметът на Плевен беше гост на официалното откриване на Консулството на Черна гора в Ловеч

23.10.2024 17:12

Кметът д-р Валентин Христов и заместник-кметът с ресор „Финансово-стопанска дейност“ Маргарита Бахнева уважиха днес от името на Община Плевен официалното откриване на Консулството на Черна гора в гр. Ловеч. Сред гостите на церемонията бе и областният управител на област Плевен Николай Абрашев. Под юрисдикцията на консулството са областите Плевен, Ловеч, Враца, Видин и Монтана, а почетен консул е Петър Самаров.

На церемонията присъстваха Ивана Джуканович, временно управляващ генерален директор по консулските въпроси и сътрудничество с емиграцията на Министерството на външните работи на Черна гора, представители на Министерството на външните работи, на дипломатически мисии в България, Радивойе Брайович – временно управляващ посолството на Черна гора в България, Петко Бакич – кмет на побратимения на Ловеч черногорски град Колашин, областните управители на Монтана и Ловеч, представители на местната власт, институции и бизнеса.

В слово си Ивана Джуканович посочи, че откриването на консулството е потвърждение на добрите отношения между Черна гора и Република България, както и стъпка към напредък в сътрудничеството между двете държави в различните области. Подчертани бяха и дълбоките исторически и приятелски връзки между Черна гора и България, които продължават и днес през сътрудничество в рамките на НАТО, регионални организации и инициативи, както и подкрепата, оказвана от България на Черна гора по европейския ѝ път.

От своя страна почетният консул Петър Самаров подчерта, че дейността на консулството в Ловеч ще бъде за насърчаване на Черна гора и България към икономическа интеграция, укрепване на спортните и културните взаимоотношения. Посочи също, че вече има готови проекти между двете страни, които са на прага на своето осъществяване. Проявен е интерес за обмен в текстилната и в хранителната индустрия.

След официалното откриване на консулството се състоя работна среща между Ивана Джуканович, областните управители на Ловеч, Плевен и Монтана и присъстващите кметове на общини от региона.

Информация и снимки: община Плевен

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: