В Природен парк „Персина“: Доброволци в помощ на пеликаните /снимки/

23.10.2024 10:37

Измина третото издание на доброволческият консервационен лагер организиран от Дирекция на Природен парк „Персина“, по проект „Животът на пеликана“. В лагерът с голям ентусиазъм се включиха студенти от ШУ „Епископ Константин Преславски“ към Факултета по природни науки, катедра „Биология“,  студенти от Висше военноморско училище Варна,  Медицински университет Варна, към тях се присъединиха още ученици от Средно училище „Димитър Благоев“ гр. Свищов, Математическа гимназия „Гео Милев“ гр. Плевен, Средно училище „Димчо Дебелянов“ гр. Белене.

В продължение на 4 дни, 25 младежи и девойки се включиха в акции свързани с подобряване на състоянието и поддържане на местообитания на територията на ПП „Персина“. Заедно с екипът на ДПП „Персина“, подготвиха тръстика за местата за гнездене на пеликаните на остров Персин, почистиха река „Барата“ от пластмасови отпадъци, която пълни с вода блатото Кайкуша в ЗМ „Кайкуша“, подобриха състоянието на кулата за наблюдение на птици в Рамсарско място „Комплекс Беленски острови“, участваха в мониторинг на земноводни и риби в малки останали водни обекти от влажната зона на остров Персин и посетиха естествена заливаема гора на остров Магареца, по време на кратка изследователска експедиция.

В програмата на лагера бе включен и образователен модул, в който лектори и презентатори бяха инж. Веселин Коев – Заместник директор и Даниела Михова – Главен експерт биологично разнообразие, част от екипа на ДПП „Персина“, както и гост лектори Стоян Михов – Ръководител програма „Води“ във WWF – България и Свилен Чешмеджиев – БДЗП – Координатор на офис гр. Свищов. В образователния модул се засегнаха темите за защитените територии включени в националната екологична мрежа, пречупени през обхвата на територията и спецификата на ПП „Персина“, историята по възстановяването на местата за гнездене на къдроглавите пеликани на остров Персин. Представен бе проектът „Животът на пеликана“. Показана бе акцията от опита за спасяване на уловен мъжки екземпляр от вида моруна (Huso huso) през последните дни и др. Гост лекторите запознаха участниците със семейството на есетровите риби, накратко бяха представени и резултатите от доклада „Живата планета“ на WWF за 2024   и за финал се представиха резултатите от сателитната телеметрия на къдроглавите пеликани през последните няколко години.

Резултатите от работата на доброволците в консервационния лагер за 2024 година са: подготвена за новия гнездови сезон над 150 м2 гнездова площ за пеликаните в двете блата Песчина и Мъртво блато на остров Персин; събрани са от коритото на река „Барата“ 90 чувала от 120 литра с пластмасови отпадъци; реновирана е 4,5 м, дървена кула за мониторинг пред блатото Песчина на остров Персин.

Екипът на ДПП „Персина“ благодари на всички доброволци работили от сърце за опазването на дивата природа.

Доброволческия консервационен лагер е част от дейностите, които ДПП „Персина“ изпълнява по международния проект „Опазване на къдроглавия пеликан по Черноморско – Средиземноморския прелетен път“ /Conservation of the Dalmatian Pelican along the Black-Sea Mediterranean Flyway/, с акроним  „Животът на пеликана“ (LIFE18/NAT/NL/000716), финансиран по програма Life на ЕС.

Текст и снимки: ДПП „Персина“

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: