Кметът д-р Валентин Христов проведе работна среща със заместник-председателя на парламентарната Комисия по култура и медии Тома Биков

22.10.2024 12:57

 

Въпроси, свързани с развитието на културата в Плевен и извършването на ремонтни дейности на конкретни знакови за общината обекти обсъдиха на работна среща кметът на Плевен д-р Валентин Христов и народният представител от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание Тома Биков. Посещението му в Плевен е по покана на д-р Христов и народния представител Пламен Тачев.

По време на разговора д-р Христов и заместник-кметът с ресор „Хуманитарни дейности“ Елина Димитрова запознаха Тома Биков с четири конкретни проекта, по които Община Плевен работи усилено от началото на мандата. Належащ е ремонт в зали на галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ – сградата е архитектурен паметник на културата с национално значение. Планира се ремонт и в Първановата и Дачевата къщи, които са част от Възрожденския комплекс в Плевен. Ангажимент на ръководството е и реновиране на родния дом на оперната прима Гена Димитрова в Беглеж и превръщане на къщата в музей. „За всичко това, както и за реализацията на други приоритетни проекти, Община Плевен разчита изключително на Вашата подкрепа в Народното събрание“, каза д-р Христов.

„За нас, от ГЕРБ – СДС, културата е категоричен приоритет. След като през тази година изпълнихме ангажимента си за чувствително увеличение на бюджета в тази сфера, сега ни предстои и осъществяване на сериозна структурна реформа в модела на финансиране на целия културен сектор. Подготвяме и програма за съфинансиране от държавата на ремонти на сгради, които са паметници на културата“, заяви от своя страна Тома Биков. Пламен Тачев добави, че ГЕРБ-СДС е гарант не само за реализирането на проектите в сферата на културата, но и за големите стратегически проекти на Плевен, както и за решаване на проблема с водата.

По време на срещата бяха обсъдени и теми, свързани с читалищата, музеите и галериите на територията на община Плевен, както и подкрепата за творците и всички гилдии в сферата на културата и изкуството.

Информация и снимка: Пресцентър на община Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: