За първи път в България хирурзи в ,Сърце и Мозък‘ оперираха двама пациенти по иновативен метод

21.10.2024 16:15

Сътрудничеството между различните специалисти е ключът към успеха

 

Д-р Йордан Красналиев, водещ кардиохирург и началник на клиниката на кардиохирургия, и д-р Тодор Самарджиев, водещ съдов хирург и началник на клиниката по съдова хирургия в ,Сърце и Мозък‘ Плевен извършиха две сложни операции на пациенти с животозастрашаваща патология.

44-годишният Нино Атанасов от Русе постъпва за лечение с разкъсване на низходящата аорта (дисекация на десцендентната аорта тип B по Stanford). Той е с вродено заболяване на съединителната тъкан (Синдром на Марфан) и със смяна на аортната клапа и на възходящата аорта в друго лечебно заведение (Операция на Bentall de Bono).

„Хирургичната интервенция при него бе с много висок риск и в тези случаи съгласно Европейските препоръки пациентът е показан за интервенционално лечение“, информира д-р Йордан Красналиев.

„Стандартната операция при това заболяване е имплантиране на стент-графт в зоната на разкъсване на стената на аортата. В конкретния случай, за да се осигури правилното поставяне на стент-графт, се наложи да се покрие и по този начин да се запуши артерията, захранваща лявата ръка. Иновативността на извършената операция е в това, че за възстановяване на кръвотока към ръката, се използва за първи път в България катетър с монтирана към него игла. Целта на иглата е да пробие дупка в ендопротезата (in-situ фенестрация) и през нея да се постави друг стент, който да осигури кръвотока към ръката. Това е изцяло безкръвна техника и не се налага извършване на сложна байпас операция. Този подход води до по-бързо възстановяване и по-кратък болничен простой“, обяснява целия оперативен подход д-р Самарджиев.

Само преди дни Нино бе на поредния контролен преглед в болницата. Той сподели, че се чувства добре. Категоричен бе, че вече е готов да се върне на работа. Срещна се със своите спасители – д-р Йордан Красналиев и д-р Тодор Самарджиев, за да се уверят те, че всичко е наред, и да му дадат препоръки за напред.

Втората сложна операция, направена от мултидисциплинарния екип, е при 68-годишна жена. Тя постъпва в болницата с остър аортен синдром – пенетриращ улкус в аортния истмус (PAU) и съпътстваща стеноза на трункус целиакус (запушване на основния артериален ствол в горен коремен етаж). Оплакванията ѝ са за остра, режеща болка в гърдите. Тя е с прекаран инфаркт и с диабет. Поради високия риск от оперативна интервенция, хирурзите решават да приложат същия интервенционален подход с поставяне на стент-графт протеза, покриваща засегнатата част от аортата.

Технологията, приложена при двамата пациенти, е уникална за България. Към момента има едва единични случаи, регистрирани в Европа и света. С прилагането на тази иновативна техника хирурзите в  ,Сърце и Мозък‘ следват съвременните тенденции в развитието на хирургията в полза на техните пациенти.

Информация и снимка: ,Сърце и Мозък‘ Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: